Kvinna med knut på huvudet och röda örhängen samt en man med glasögon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är pengar som vi hellre skulle lägga på vår egen personal”. Det säger Elina Backlund Arab (S) om de 430 miljoner som prognosen för hyrpersonal 2023 är. Peder Björk (S) riksdagsledamot vill se en lagändring. Hör hur de resonerar kring kostnaderna kring hyrpersonal. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Så mycket av personalkostnader går till hyrpersonal för region Västernorrland

Publicerad

Trots att kostnaden för hyrpersonal inte får överstiga två procent av den totala personalkostnaden fortsätter Västernorrland att toppa listan som den region där högst andel av personalkostnaden går till att hyra in personal. Här visar siffrorna 9,6 procent.

Region Västernorrland har under flera år varit beroende av hyrpersonal. I ett försök att vända trenden har socialdemokraten Peder Björk och en kollega skrivit en motion till riksdagen om statlig reglering av bemanningsbolagen. Den totala kostnaden för vårdens externa bemanning i hela landet uppgår till ca 8 miljarder kronor. Region Västernorrlands prognos för 2023 landar på 460 miljoner kronor på hyrpersonal i vården.

 – Det här måste få ett stopp helt enkelt, därför har vi skrivit en motion från socialdemokraterna i Västernorrland där vi kräver att det ska införas lagstiftning för att begränsa bemanningsföretagen i vården, säger Peder Björk (S) riksdagsledamot för Västernorrlands län.

Patientsäkerheten

Fortsätter kostnaderna för hyrpersonal att öka riskerar det att drabba patientsäkerheten, menar Elina Backlund Arab (S) ordf i hälso- och sjukvårdsnämnden.

 – Avdelningar som inte har tillräckligt mycket fast personal riskerar ju patientsäkerheten utifrån att det blir personal som kommer och går och ingen som faktiskt har ett riktigt ansvar. Det går inte att bygga en vård på det, säger Elina Backlund Arab (S).

Hör Elina Backlund Arab (S) och Peder Björk (S) i klippet.

Så stor andel av den totala personalkostnaden går till hyrpersonal

Västernorrland: 9,6 procent

Gävleborg: 9,4 procent

Norrbotten: 9,4 procent

Gotland: 9,3 procent

Västmanland: 7,4 procent

Blekinge: 7,4 procent

Sörmland: 7,0 procent

Kronoberg: 6,8 procent

Jämtland Härjedalen: 6,2 procent

Kalmar: 5,8 procent

Värmland: 5,5 procent

Västerbotten: 4,4 procent

Dalarna: 4,3 procent

Uppsala: 4,3 procent

Halland: 3,8 procent

Jönköping: 3,7 procent

Östergötland: 3,7 procent

Stockholm: 3,4 procent

Örebro: 2,8 procent

Västra Götaland: 2,7 procent

Skåne: 1,8 procent

Källa: SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.