Bild tagen när åklagarsidan går in i rättssalen i muträttegången i Sundsvalls tingsrätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både försvaret och åklagaren menar att vittnesbevisningen kan bli avgörande. Ord står mot ord i flera fall. Under onsdagen ska en rad vittnen höras. Hör advokaten och åklagaren som intervjuades efter första rättegångsdagen. Foto: Pierre Ragnehag SVT

Mutåtalad vd hävdar att kommunen godkänt bisyssla och sponsring

Uppdaterad
Publicerad

I centrum för muträttegången i Sundsvalls tingsrätt står misstankarna om att den kommunale ex-vd:n gynnat enskilda entreprenörer i utbyte mot privata förmåner. Men allt har varit känt för arbetsgivaren, säger mannen i rätten.

Dåvarande styrelseordföranden i Skifu, Hans Backlund kände till att den nu åtalade ex-vd:n byggde hus i fjällen med en entreprenör. Det hävdar den tidigare vd:n i Sundsvalls tingsrätt. 

– Jag fick beskedet att det inte fick konkurrera med Skifu:s verksamhet.

Muthärva med kommunala bolaget Skifu i Sundsvall

Den åtalade säger också att sponsringen av en anhörigs idrottssatsning var känd och nämner att även kommunen varit med och sponsrat. 

Ord står mot ord

Under onsdagen ska Hans Backlund (S) höras i rätten som vittne. Han är en av åtta vittnen som är kallade under dagen.

Han har i en intervju med SVT sagt att styrelsen för Skifu fått signaler om sponsring och att man då hade ett samtal med vd:n som nekade till att det förekom.

– Vi pratade om sponsring. Men svaret var att det inte fanns något sådant, sa Hans Backlund i december 2020.

Bisysslan gav mångmiljonvinst

I rätten konstaterar åklagare Mats Jonsson att det inte finns någon dokumentation som styrker att vd:n fått bisysslan godkänd.

En bisyssla som innebar att mannen kunde plocka ut en vinst på drygt två miljoner kronor. Fjällprojektet drevs med en av Skifus leverantörer som också sponsrat vd:ns anhörige. Entreprenören är åtalad för grovt givande av muta. 

Fjällresa planerad

Entreprenören berättar i rätten att han uppfattat att bisysslan var godkänd av kommunen. Bland annat uppger han att den tidigare Skifu-vd:n skulle bjuda upp dåvarande kommunalrådet Bodil Hansson (S) och visa bygget.

Hansson och vd:n hade vid tidpunkten en kärleksrelation. Något som framkom långt senare och ledde till att Hansson avgick på grund av jäv. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muthärva med kommunala bolaget Skifu i Sundsvall

Mer i ämnet