Nackstafjället

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fortfarande ligger stora mängder snö kvar i det som var Nackstafjället i Sundsvall. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Nackstafjället – som en konstgjord glaciär

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvall tycks ha fått en glaciär inpå knutarna. Eftersom den rikskända snöhögen som fått namnet Nackstafjället fortfarande är förhållandevis hög står det klart att snön inte kommer att försvinna innan det är dags att börja tippa ny snö på högen. Frågan är om den någonsin kommer att smälta ner.

I vintras var det gnistrande vitt och syntes vida omkring. Sundsvalls snötipp blev rikskändis och fick namnet Nackstafjället.

– Den var mäktig när man såg den när man körde genom stan på E14 och såg berget, säger Göran Gustafsson, vägområdeschef på Sundsvalls kommun och ansvarig för snötippen.

Under gruslagret – bara snö

Idag ser den gigantiska snöhögen mest ut som en stor hög med grus men skenet bedrar, under gruslagret är det bara snö.

– Vi hade ungefär 60 meter i vintras och nu tror vi att det är 6-7 meter där det är som mest kvar på skuggsidan.

Som en konstgjord glaciär

Trots det är det fortfarande enorma mängder snö som ligger kvar. Snön har packats ihop till is och har blivit till något som nästan kan liknas vid en konstgjord glaciär och snart är det dags att börja tippa snö igen. Frågan är om snöhögen kommer att smälta bort inom överskådlig tid?

– Får vi en likadan vinter som vi hade i vintras då får vi inte bort den, men vi hoppas på en lite snällare vinter, då kanske den följer med nästa år, säger Göran Gustafsson som konstaterar att snön med största säkerhet kommer att ligga kvar minst till nästa sommar.

– Ja, det är ingen tvekan om det, det här kommer inte att smälta bort nu, säger han.

Intresset på topp

Trots att Nackstafjället blivit lägre är intresset på topp.

– När man pratar med folk från olika delar av landet så frågar alla hur vi har det med Nackstafjället, så det är lite kul, tycker Göran Gustafsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.