Den aktuelle medarbetaren har haft rätt att attestera utbetalningar från det kommunala bolaget. Enligt styrelseordföranden i det kommunala bolaget, Johan Nikula föreligger inga brottsmisstankar.
– Vi har träffat en överenskommelse med medarbetaren om att avsluta anställningen som vi i övrigt inte vill kommentera, uppger Johan Nikula för SVT.
Gynnat anhöriga
Personen i fråga fick lämna företaget i slutet av juni, två månader efter att den mutmisstänkte chefen fick gå med 13 månadslöner i avgångsvederlag.
Uppgiften är intressant eftersom SVTs granskning visat att bolagschefen gynnat den klubb där andra anhöriga var tävlingsaktiva. Det har också visat sig att vd:n haft privata affärförbindelser med en stor leverantör till det kommunala bolaget. Privat har de med god vinst byggt fjällstugor i Härjedalen.
Däremot är det inte klarlagt att uppgifterna om ekonomiska oegentligheter i det kommunala bolaget är anledningen till att den närståendes anställning också avslutades. Själv vill personen ifråga inte kommentera varför hen lämnade det kommunala bolaget. ”Jag är nöjd med att ha slutat”, skriver hen.
Attesträtt i många år
Medarbetaren fick ut ordinarie uppsägningslön om tre månadslöner samt ytterligare två månadslöner från det kommunala bolaget.
Vidare är det klarlagt att medarbetaren haft en högre position med attesträtt i bolaget under många år och frågan är om hen också attesterade vd:s utbetalningar.
– Generellt tror vi inte det, nej, säger Johan Nikula.
Själv redogör medarbetaren ingående för det kommunala bolagets attestrutiner i ett mail till SVT och sammanfattar sin bild av bolaget så här:
– Under de år jag har jobbat på bolaget har vi alltid fått beröm för ordning och reda samt god kontroll och uppföljning vid olika revisioner. I allt ifrån revision av kvalitetssystem, avvikelsehantering till bokslut och skatter. Vid skatterevisionen 2018 avslutade revisorerna med att om de hade kunnat hade de gett /oss/ en guldstjärna.
Jäv regleras i lag
Att vänskapsrelationer kan leda till jäv tas särskilt upp i kommunens riktlinjer avseende mutor och otillbörliga förmåner. Beslut ska fattas opartiskt och sakligt, framgår det.
Regler om jäv finns i både kommunallagen och förvaltningslagen. Mer om detta i faktarutan nedan.
VAD ÄR JÄV?
Jävsreglerna har kommit till för att garantera ett objektivt och opartiskt handlande från myndigheternas sida.
Jäv är en omständighet som rubbar förtroendet hos den som ska handlägga ett ärende.
I grundlag finns samma objektivitetsprincip uttryckt på följande sätt: ”Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter ska i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet” (1 kap. 9 § RF).
Det förhållandet att jäv föreligger behöver inte nödvändigtvis betyda att någon är partisk. Det betyder bara att det finns en omständighet som kan utgöra en risk för partiskhet.
Jävsreglerna gäller för alla som deltar i handläggningen av ett ärende. Det innebär att inte bara den beslutande utan även den som bereder och föredrar ett ärende kan vara jävig. Däremot berörs exempelvis registratorn eller den som skriver ut ett beslut normalt sett inte av jävsreglerna.
källa: Skattemyndigheten