Naturvårdsverket om luftföroreningar: Farligare än man tidigare trott

Uppdaterad
Publicerad

Nu visar ny forskning att luftföroreningar är farligare för hälsan än man tidigare trott.

– Man ser tydliga effekter vid låga halter, säger Roger Sedin på Naturvårdsverket.

Särskilt utsatta är barn. I klippet förklarar han på vilket sätt barn påverkas.

Varje år dör cirka 7 600 personer i förtid i Sverige på grund av hälsoeffekter av luftföroreningar, visar svenska studier. Att jämföra med 250-300 dödsfall i trafiken.

– I tätorter med förhöjda halter av luftföroreningar, som partiklar och kvävedioxid ser vi en ökad risk för hjärtinfarkt, stroke, demens och lungcancer med mera.

– Så det är ganska klart att det är farliga saker, säger Roger Sedin, enhetschef på Naturvårdsverket.

Roger Sedin chef på luftenheten på Naturvårdsverket

I videon berättar han vad forskningen säger om riskerna för barn och vad man kan göra för att skydda dem.

Krävs fler åtgärder

Det var i september i år som Världshälsoorganisationen WHO presenterade nya skärpta riktlinjer för luftkvalitet. På Naturvårdsverket menar man att det kommer att krävas ett kraftigt åtgärdsarbete i svenska kommuner för att klara de nya riktväderna.

– Det finns en hel del att göra för folkhälsan här. Vi måste börja med att uppfylla de normer som finns genom svensk lagstiftning idag, säger Roger Sedin på Naturvårdsverket.

Trafiken största boven

I dag ligger halterna av luftföroreningar, i stora delar av landet, långt över WHO:s rekommenderade nivåer. Trafiken är i tätorter och städer är ofta den största källan till utsläpp, men även industrier och eldning bidrar till utsläppen.

Fakta om WHO:s nya riktvärden

Tillsammans med klimatförändringarna är luftföroreningar det största hotet mot människors hälsa, enligt Världshälsoorganisationen, WHO. Hösten 2021 presenterade WHO nya riktlinjer för luftkvalitetet baserat på forskning som visar att betydligt mindre koncentrationer av föroreningar, än man tidigare trott, är skadliga.

Därför har man tagit fram nya riktlinjer för lufkvalitetsnormer som ska skydda människor mot skadliga hälsoeffekter.

Sedan 2005 har bevisen för att luftföroreningar påverkar många aspekter av hälsan ökat kraftigt.

WHO menar att nya gränsvärden och att de följs kan rädda miljontals människor från att dö i förtid.

Deras riktlinjer är inte juridiskt bindande men kommer att utgöra ett viktigt underlag i översynen av EU:s luftkvalitetsdirektiv som utgör grunden för svenska miljökvalitetsnormer (MKN).

För att leva upp till WHO:s rekommendationer kommer omfattande åtgärder att behövas i Sverige.

Enligt Astma- och Allergiförbundet växer cirka 600 unga i varje årskull upp med nedsatt lungfunktion på grund av exponering för luftföroreningar. De menar att det behövs gränsvärden anpassade för barn.

Källa: WHO och Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.