• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Strömmingsfångsterna har minskat mellan 60 och 90 procent enligt yrkesfiskarna längs ostkusten. Foto: TT

Nödrop från fiskerinäringen för att rädda strömmingen

Uppdaterad
Publicerad

Yrkesfiskare och surströmmingssalterier gör en gemensam sak och vädjar om krafttag för att rädda strömmingen. Största hotet mot beståndet är det industriella fisket.

”Förvaltningen måste förändras så strömmingen kan skyddas”, skriver Kustfiskarna i ett pressmeddelande.

Strömmingsbeståndet i Bottenhavet är satt under hårt tryck från det storskaliga, industriella fisket. Det är inget nytt, beståndet har minskat kraftigt de senaste åren. Men det är nu till surströmmingspremiären på torsdag som yrkesfiskarna och surströmmingsindustrin gör gemensam sak för att sätta strålkastarljuset på strömmingsbristen.

”Alla delar av samhället måste sluta upp när strömmingsbeståndet kollapsar”, säger Jan Söderström vd Oskars surströmming och Karl-Åke Wallin, ordförande för Kustfiskarna Bottenhavet.

Minskade fångster

I år har fångsterna för länets yrkesfiskare minskat med mellan 60 och 90 procent, enligt pressmeddelandet. Samtidigt har kvoterna för det industriella fisket ökat med 86 procent. Deras fångster blir till fiskmjöl i danska fabriker och bidrar inte till ekonomin lokalt längs ostkusten, skriver Kustfiskarna.

Nu vill Kustfiskarna Bottenhavet tillsammans med Sveriges största surströmmingssalteri sätta press på regeringen att agera.

”Vi kräver omedelbara åtgärder”, skriver de i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.