Nu svarar vårdföretaget på kritiken – ”Bra att IVO tydliggör”

Uppdaterad
Publicerad

Vårdföretaget i Timrå har drivit boenden som saknat tillstånd. Nu svarar företaget på kriken från Inspektionen för vård och omsorg. ”Ytterst är det kommunerna som har ansvaret”, uppger företaget.

Det är Timråföretaget Västernorrland utveckling och omvårdnad AB som står i centrum för den uppmärksamhet som under de senaste dagarna riktats mot ett antal stödboenden i länet.

Flera boenden granskas

Företaget som driver 17 verksamheter i Medelpad och omsätter över 120 miljoner kronor har dragit till sig IVOs kritik sedan det visat sig att man drivit stödboenden utan giltiga tillstånd. Två boenden har konstaterats sakna tillstånd och ytterligare fyra granskas utifrån misstanke om att tillstånd saknas.

Enligt IVO har Timråföretaget tagit emot boende som inte hör hemma i deras stödboenden. De boendes behov har bedömts som större.

– Det är tråkigt att få kritik men samtidigt är det bra att IVO nu tydliggör hur de ser på stödboendeverksamhet för vuxna. Nu har IVO gjort klart att vår målgrupp egentligen hör hemma i särskilt boende eller i HVB och det är bra att det blir klarlagt, skriver Christian Blomberg som är vd och verksamhetschef vid Västernorrland utveckling och omvårdnad AB i ett mail till SVT.

Kommunerna placerar

Företagets kunder har varit kommunerna. Enligt uppgifer som SVT tagit del av är det bland annat socialtjänsterna i Sundsvall, Härnösand, Sollefteå och Stockholm som köpt platser för missbrukare, äldre och psykiskt sjuka. Någon behandling har inte förekommit.

SVT: Ni har uppgett för oss att ni trodde att den verksamhet ni bedrivit varit korrekt. Borde ni inte veta sådant?

– Det kan man tycka men det har som sagt aldrig varit klarlagt vad som gäller för stödboenden för vuxna. Vi har flera tillståndspliktiga verksamheter också men kommunernas behov av anpassade lösningar är stort och som systemet är uppbyggt idag är det många personer som hamnar mellan stolarna. Det är jättetråkigt, skriver Blomberg.

Kommunernas ansvar

SVT: Vilket ansvar har kommunerna anser du?

– Det är kommunerna som beviljar den enskilde bistånd och som har det yttersta ansvaret för placeringen. Vi verkställer insatsen utifrån uppdrag och genomförandeplan. Sedan är det kommunerna som ska följa upp och kontrollera att de boende får de insatser som beviljats, uppger Blomberg.

– IVO har inte bedömt kvaliteten på våra insatser utan man har tittat på målgruppens behov och hur vi bemannat verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.