Löftet från kommunen – ”Felen ska omedelbart rättas till”

Uppdaterad
Publicerad

Nu lovar Sundsvalls kommun att rätta till de fel som upptäcktes när Inspektionen för vård och omsorg granskade ett boende för missbrukare, äldre och psykiskt sjuka i Timrå. Senast i januari ska Sundsvall ta hem sina boende, lovar kommunen.

Jonas Väst (S) som är ordförande i individ och arbetsmarknadsnämnden ägnar sig åt självkritik när SVT ställer frågor om kommunens val av boende för den grupp individer som placerats på Guldgården i Timrå.

Boende tas hem

Av 12 boende på hemmet har fem varit placerade av Sundsvalls kommun.

Kritik mot vårdbolag i Timrå

– Det är olyckligt det som hänt. Människor i Sundsvalls kommun som beviljas stöd ska självklart placeras i en vårdform som kan tillgodose deras vårdform. Att de inte blivit så i de här fallen är allvarligt, säger Johan Väst.

SVT: Men är det inte ert ansvar att kontrollera de boenden ni använder?

– Jo, så är det men vi har inte fått några signaler om att de som bott där farit illa. Det som framkommit är att de har ett större vårdbehov än vad det aktuella hemmet kan tillhandahålla och det är allvarligt nog och det ska vi nu rätta till, säger Väst.

Lovar kvalificerad vård

Han lovar nu att de boende senast den 11 januari ska flytta från Guldgården till ett HVB-hem eller ett LSS-boende, vilket IVO anser borde ha skett redan från början.

Sundsvalls kommun har nyligen beslutat bygga upp ett boende i egen regi för den grupp med svår problematik som det handlar om. Enligt Jonas Väst vill man ha bättre kontroll på boendemiljön och kostnaderna, men han säger också att man strävar efter att ta hem de personer det handlar om.

IVOs kritik har tagit fasta på att de boende på Guldgården haft större behov än vad verksamheten kunnat tillgodose. Bolaget som driver Guldgården har inte heller haft tillstånd och därför har IVO beslutat att alla boende ska skrivas ut till senast första februari. Annars hotar ett vite om 500 000 kronor.

Även Sollefteå och Härnösand

Även Härnösand, Sollefteå och Stockholm har placerat människor med stort behov av stöd på Guldgården. SVT har ställt frågor även till Sollefteå och Härnösands kommuner men inte fått några svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot vårdbolag i Timrå

Mer i ämnet