Han är 21 år, omyndig och gravt autistisk.
Han kom till Sverige från Iran som 16-åring för fem år sedan och övergavs av sin mamma när hon återvände till hemlandet 2017. Sedan dess har han levt i källaren till det gamla sjukhemmet i Hamsta som i övrigt står tomt.
Tungt medicinerad
Själva boendet heter Brattlandsgården men han är ensam i huset tillsammans med fyra vårdare som delar på dygnet. Han medicineras tungt och behöver tillsyn dygnet runt.
Han saknar språk och kan i vissa situationer bli aggressiv och utåtagerande. Dörren till boendet är förstärkt och försedd med en lapp ”Lämna maten här”.
När vi knackar på för att försöka komma i kontakt med den unge mannen så öppnar en av vårdarna som säger att det skulle vara bra om han kom till ett bättre boende och fick riktig vård, för så har det inte varit.
Föräldrarna borta
Han ska utvisas men har dels så stora svårigheter att det inte varit möjligt, dels saknar han giltiga resehandlingar för att kunna återvända till Iran. Föräldrarna är försvunna.
– Vi har fått besked från ambassaden att hans föräldrar måste skriva på för att de ska kunna utfärda ett nytt pass men de är borta. Vi och iranska myndigheter har sökt efter dem men de går inte att få tag på, berättar hans gode man.
I december gjorde Inspektionen för vård och omsorg en oanmäld inspektion av boendet i källaren sedan det kommit tips om att han låstes in nattetid. Det var en uppgift som IVO inte kunde få bekräftad men vid inspektionen konstaterades att lokalerna gav ett slitet intryck och att det saknades planering för honom.
Kritik från IVO
Trots att IVO hade synpunkter på förhållandena i boendet skedde dock inget. Orsaken var att det enligt IVO var en placering som gjorts av en annan myndighet, av Migrationsverket. Därför ansåg sig IVO inte ha någon möjlighet att agera. Ärendet avslutades.
I höstas fattades beslut om att den unge mannen skulle utvisas ur landet. Fram till den tidpunkten hade Migrationsverket betalat ut 10,5 miljoner till det vård- och omsorgsbolag som tagit hand om honom, men nu ansåg sig Migrationsverket inte längre ha något ansvar för honom.
Han själv har så stora svårigheter att han överhuvudtaget inte visste vad som pågick, berättar hans gode man.
Ingen lösning i sikte
I stället blev det Timrå kommun som fick rycka in. Sedan dess har ytterligare en miljon betalats ut utan att en lösning är i sikte.
Den unge mannens gode man talar om ett Moment 22. Han efterlyser en långsiktig lösning på situationen.
– Någon måste göra något, säger han.
Fotnot: Migrationsverket har i efterhand hört av sig med ett förtydligande som rör inspektionen av den unge mannens boende. Han skrevs enligt Migrationsverket ut ur asylsystemet i oktober 2020 och IVO gjorde sin inspektion i december 2020. Enligt Migrationsverket hade alltså Timrå kommun övertagit ansvaret för placeringen redan när inspektionen gjordes.
Pojken företräds i Sverige av en god man.