Timrå kommun är starkt kritisk till hur allt flera svåra utvisningsärenden dumpas i kommunernas knän. Bara under det senaste halvåret har antalet fall ökat, menar Maritza Villanueva Contreras (V) som är socialnämndens ordförande i Timrå.
Sjukdom eller funktionshinder
Hon menar att såväl Timrå som flera kommuner i länet fått rycka in med nödbistånd till personer som skrivits ut ur asylsystemet utan att utvisningen av personen i fråga kunnat fullföljas. Det rör personer som nekats asyl men som till följd av svåra sjukdomar, funktionshinder eller andra svårigheter inte enkelt kan utvisas ur landet.
Följden har blivit att kommunerna tvingats rycka in, menar Villanueva Contreras.
– Andra kommuner har upplevt samma sak. Man måste komma ihåg att för dessa människor handlar det om liv eller död. De behöver tak över huvudet, stöd och i många fall sina mediciner. Vi kan inte bara ställa dem på bar backe, säger Maritza Villanueva Contreras.
Omedveten om sin situation
Själv är den unge mannen i källaren på grund av sin grava autism helt omedveten om alla turer och att han efter alla år i lagens mening blivit illegal invandrare.
I dokumentation om pojkens situation som SVT tagit del av framgår det att han saknar resehandlingar, men det framgår också att utvisningen – enligt kommunens bedömning – skulle kräva ambulansflyg och fyra medföljande vårdare för att överhuvudtaget kunna fullföljas.
Flera liknande fall
Samtidigt är det här bara ett exempel bland flera. SVT har tidigare kunnat berätta om rullstolsburna Bayan och multihandikappade Ahmad som under asylprocessen var i behov av avancerat stöd, men som förlorade detta stöd från Migrationsverket i samband med det slutgiltiga utvisningsbeslutet. Timrå kommun menar att Migrationsverkets attityd hårdnat under det senaste halvåret.
– Vi har skrivit till Migrationsverket och regeringen i den här frågan. Det är orimligt att det är kommunerna som ska ta ansvaret för utvisningar som inte kan fullföljas, säger Villanueva Contreras.
Illegalt i Sverige
Migrationsverket menar att lagstiftningen och domstolspraxis är tydlig. I och med att 21-åringen efter beslutet om utvisning befinner sig illegalt i Sverige kan han inte längre få stöd via Migrationsverket.
– Vi förstår att konsekvenserna kan kännas svåra för enskilda när de inte längre får det stöd de fått tidigare från Migrationsverket men då är det ju också viktigt att kommunen tar sin del av ansvaret under tiden personen vistas där.
Enligt Migrationsverket pågår sedan länge en dialog med kommunen om hur 21-åringen ska kunna utvisas ur landet.