En person ligger på golvet bredvid sängen. Man ser i en telefon att personen är på väg upp från sängen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med när undersköterskan Yeety visar hur den nya tekniken på Solhagas äldreboende fungerar. Foto: Stina Ahlinder/SVT

Ny teknik på äldreboendet i Sundsvall – möjliggör digital tillsyn

Uppdaterad
Publicerad

Minska fall – och stress hos personalen.

Det är syftet med den nya välfärdstekniken på ombyggda Solhaga äldreboende i Sundsvall.

– Personalen kommer att kunna göra förebyggande åtgärder, säger projektledaren Maria Nihlen.

Solhaga äldreboende är idag en av Sundsvalls största äldreboende. Efter den nya ombyggnationen har bland annat fler lägenheter byggts och totalt har boendet nu 152 lägenheter. Det är dock inte bara storleken som är ny – boendet är nu också utrustat med en modern välfärdsteknik för att förebygga fall och möjliggöra digital tillsyn.

Sensorer finns installerade i brukarnas rum, och kan individanpassas utifrån vad de boende har för typ av behov.

– Personalen kommer att se om Agda reser sig upp ur sängen, och om man vet att Agda är ostabil så kan de få ett larm, gå till Agda och hjälpa henne, säger Maria Nihlen, projektledare för införandet av den nya tekniken vid de särskilda boendena i Sundsvalls kommun.

Behöver inte längre springa på varje larm

Brukarna behöver inte längre trycka på en larmknapp, utan sensorn som är installerad i rummet kommer att larma åt dem.

– Förväntningarna vi har är att vi ska kunna stötta rätt person vid rätt tid och inte behöva springa på allt som man idag gör. Idag vet man inte varför den boende larmar, och då får man springa dit, säger Nihlen.

Med den nya tekniken kommer också en tagg till medicinskåp, vilket innebär att bara behörig personal kommer åt medicinen och överfallslarmet.

Se hur sensorerna fungerar i klippet och hör undersköterskan Jeety Eriksson berätta hur hon tycker att det nya systemet fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.