Forskaren Siwen An med den nyutvecklade scannern under testet vid Östrand. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Ny metod hittar gifter på havsbotten – testas i Timrå

Uppdaterad
Publicerad

På Mittuniversitetet i Sundsvall har man utvecklat en helt ny metod för att mäta föroreningar av farliga metaller under vattnet, ett stort problem utanför många industrier. Nu hoppas forskarna slippa de illaluktande proverna från de förorenade områdena.

De svampiga bottnarna utanför SCA:s massafabrik vid Östrand i Timrå innehåller olika miljögifter. Föroreningar under vattenytan är svåra att åtgärda och det är viktigt att hålla koll på de gifter som finns i de så kallade fiberbankarna.

– Vi behöver veta om gifterna rör på sig eller ligger stilla, förklarar Börje Norlin, forskare på Mittuniversitetet som leder forskningsprojektet som ska förbättra mätmetoderna.

Testas för första gången

Tidigare har det krävts omfattande provtagning och hantering av illaluktande, förorenat sediment för att få veta vad som finns på bottnarna. Nu har forskarna utvecklat en unik teknik för att enkelt kunna scanna av stora områden och söka efter ämnen som bly, kvicksilver, kadmium och arsenik under vattenytan.

SVT var med när tekniken testades för första gången ute i fält strax utanför Östrand. I videon ovan finns undervattensbilder från försöket och från de förorenade områdena.

Bottnarna vid fabriken är ingen inbjudande syn men den här typen av undersökningar kan få stor betydelse.

– Det är viktigt att ha den här informationen för att kunna fatta beslut om gifterna sprider sig så mycket att en fiberbank helt enkelt behöver tas upp, menar Börje Norlin.

Ser direkt vad som finns

Mätinstrumentet hissas ned mot bottensedimenten och mätningen startar. På en dator kan forskarna direkt se staplar som indikerar olika ämnen.

– Vi tycker oss bland annat se bly, säger Börje Norlin som konstaterar att tekniken behöver förfinas men fungerar.

Fiberbankar

Fiberbankar är stora områden med träfibrer, restprodukter från skogsindustrin som under lång tid ansamlats i vattnet utanför många industrier längs Norrlandskusten.

Fiberbankarna innehåller ofta stora mängder miljögifter som tungmetaller och dioxiner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.