• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Landstingsdirektören fick sparken – får hela fallskärmen

Uppdaterad
Publicerad

Landstingsdirektören Anders L Johansson påstods själv ha tagit initiativet till att sluta. Men nu uppger Landstinget att han skildes från sin tjänst på Landstingets initiativ.

För snart en vecka sedan meddelade landstingsdirektören Anders L Johansson att han lämnar sitt uppdrag. Initiativet till samtalen om att sluta kom från honom själv, var beskedet.

– Anders L Johansson har gjort ett bra jobb för landstinget. Jag är nöjd med hans insatser, sa vice ordförande i landstingsstyrelsen Erik Lövgren (S) då.

Enligt anställningsavtalet har Johansson rätt till sex månaders uppsägningstid med lön, om han säger upp sig själv. Om arbetsgivaren tar initativet att avbryta uppdraget i förtid är det istället tolv månader som gäller. Det vill säga dubbla summan, drygt två miljoner kronor. Men trots att signalen var att Johansson själv ville sluta skulle han få lön i tolv månader. Och trots att avtalet sa någonting annat.

Kovänder om händelsförloppet

Men nu skriver landstinget på sin hemsida att det var landstingets vice ordförande Erik Lövgren (S), dvs arbetsgivaren, som tog initativet till dialogen.

– Vi är i behov av en nystart. För att den nystarten ska få bästa förutsättningar, är Anders L Johansson och jag överens om att det är nödvändigt att vi går skilda vägar, där han lämnar sin tjänst, säger Erik Lövgren.

De skriver också att det nu inträder en uppsägningstid om tolv månader från och med den 20 november ”då initiativet till överenskommelsen fattats av arbetsgivaren.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.