Personalen på Vemyra skrev gemensamt en debattartikel i protest mot beslutet från Statens institutionsstyrelse. ”Sorgen har övergått i ilska mot beslutet”, skriver personalen Foto: pierre ragnehag

Ödesdag för Vemyra – idag avgörs framtiden för 100 jobb i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Sent i eftermiddag kommer beskedet om framtiden för Vemyra ungdomshem i Sollefteå. Beskedet om avveckling slog ner som en bomb i slutet av maj i år. Sedan dess har både politiker och personal jobbat intensivt för att få SIS att riva upp beslutet.

– En enorm tomhet och ilska, medarbetarna mår fruktansvärt dåligt, sa Fredrik Andersson, enhetschef på Vemyra efter nedläggningsbeskedet .

Sedan beskedet har det varit en rad turer där riksdagspolitiker och kommunala företrädare tillsammans med personalen agerat för att få Statens Institutionsstyrelse dra tillbaka sitt beslut.

Nedläggning av Sis-hemmet Vemyra i Sollefteå

Brist på platser

Den ansvariga ministern har pressats på svar och kommunerna Sollefteå och Kramfors har erbjudit SIS både utbildningsstöd och hjälp med rekryteringar.

Samtidigt som Statens Institutionsstyrelse vill lägga ner ungdomshemmet gör växande köer av ungdomar att bristen på platser är akut i landet.
”Det går inte ihop”, menar kritikerna.

Facket har också reagerat kraftigt på beslutet:
– Jag tycker det är under all kritik hur myndigheten planerar och agerar i denna fråga, säger Frida Strandberg Landin, ordförande i SEKO-klubben.

Låg kompetens hos personalen

Men på SIS anser man att kompetensnivån hos personalen är för låg och det kommer att bli svårt att rekrytera de närmaste åren, och dessutom pekar man på närheten till nystartade regementet I 21.

Argumentet att försvaret skulle vara ett problem har väckt förvåning i Sollefteå eftersom ungdomshemmet och regementet varit grannar i decennier tidigare.

Efter dagens MBL-förhandlingar kommer det stå klart hur framtiden blir för ungdomshemmet i Sollefteå

SIS fick extramiljoner till nya platser

I våras sköt regeringen till 304 miljoner i anslaget till Statens Institutionsstyrelse, pengar som skulle användas för att öka antalet platser för de som dömts till sluten ungdomsvård.

Bakgrunden är att antalet dömda har ökat kraftigt.

Regeringen vill även ge myndigheten ökade befogenheter efter ett flertal allvarliga våldsincidenter inträffat.

Ytterligare 28 miljoner sköts till för åtgärder att säkerställa ordning och säkerhet på ungdomshemmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggning av Sis-hemmet Vemyra i Sollefteå

Mer i ämnet