Socialtjänsten i Sundsvall hör till de myndigheter som märkt av en kraftig ökning av hot och ofredanden på nätet och med hjälp av mobilen.
En ökning av hot och ofredanden via sociala medier märks i hela landet. Det bekräftar en av landets ledande kriminolog på området:
– Det här är ett nytt fenomen, sociala medier har ju inte funnits tidigare. Det handlar om en ny brottsplats där brotten sker anonymt och där det finns en stor grupp ungdomar. Det handlar mycket om hot och den typen av brottslighet, säger Peter Lindström, docent i kriminologi vid polismyndigheten i Stockholms län.
Exemplen där hot och ofredanden sker via sociala medier är många och det är ungdomar som ofta är både gärningsmän och offer. Mycket uppmärksammat blev till exempel fallet före jul där några tonårstjejer hängdes ut på ett ovanligt kränkande sätt, något som till och med ledde till upplopp.
Häromdagen åtalades en 17-årig kille i Örnsköldsvik för våldtäkt mot barn. Han misstänks för att via nätet ha fått åtta 14-åriga tjejer att posera och utföra sexuella handlingar – efter att ha hotat döda dem eller förstöra deras liv genom att lägga ut kränkande bilder av dem på nätet.
Ett par av tjejer hade tvingats ställa upp hundratals gånger i flera år.
Vilka är då de som begår brotten i de sociala medierna?
– Människor som är mycket ute på nätet. Det är ungdomarna själva. Vi ser ju också många tjejer som hotar och begår brott själva på nätet och dom sociala medierna, säger Peter Lindström.
Vanligare än de riktigt grova brotten är ofredanden och olaga hot, till exempel att skriva elaka saker och lägga ut kränkande bilder och filmsekvenser.
– Jag tror att det kan handla om självförtroende, man mår kanske bättre om man slänger skit på andra, säger Sanna Lundström, en av ungdomarna som SVT Mittnytt ställer frågan till på Kulturmagasinet i Sundsvall.
Hennes syster Linnea Lundström säger så här:
– När man sitter hemma framför dator är det lätt att våga uttrycka sig, både negativt och positivt, jämfört med att konfrontera människor i verkligheten.
– Man måste prata mer om moral och etik med ungdomar. Vad är ok att göra och vad är inte ok. Och det från en ganska tidig ålder behöver man prata om gränser, för sig själv och för andra, säger Annika Backström vid socialtjänsten i Sundsvall, som arbetar med ungdomar.
Vad kan unga göra för att skydda sig?
– Framför allt ta upp det med vuxna som finns i deras närhet, framför allt skolan, föräldrar, och vissa fall polisanmäla så klart, säger Peter Lindström.