Tomas Widenfalk, en man i nedre medelåldern, fotograferad inomhus framför ett grått tygskynke, när han intervjuas om vätgasfabriken i Alby.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kriget i Ukraina har nog drivit på processen i Ånge” – hör Tomas Widenfalk, kommunens samordnare för den planerade vätgasfabriken i Alby, väster om Ånge. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Omvärldskriserna har ökat intresset för Ånges vätgasplaner

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste åren har kriserna stått på rad – prischocker på det mesta, energikris och ett krig i Ukraina som bara blir värre. Dessutom landade den emotsedda utredningen om pengar till kommunerna för vindkraften i en rad frågor utan svar. Hur påverkar allt detta de omfattande vätgasplanerna i Ånge?

Tomas Widenfalk är projektsamordare för Albyprojektet, alltså den planerade vätgasfabriken väster om Ånge. Frågor om markförutsättningar och kontakter med industrier och företag som vill etablera sig i Alby ligger på hans bord.

– Det är en ström av intressenter, säger han.

Vätgas i Ånge

Huvudutmaningen för kommunen idag är att få fram fler bostäder och hitta kompetens, alltså personal som kan vätgasproduktion.

– Vi tittar på Skellefteå som ligger före oss när det gäller etableringar, och lär oss av dem.

– Vi ser de problem de har haft för att förstå hur vi ska prioritera här i Ånge, säger Tomas Widenfalk.

I klippet: Se krisernas positiva effekter på Ångeplanerna

På ena sidan av Ljungan vid samhället Alby är det tänkt att både den nya vätgasfabriken och de anslutande industrierna ska ligga. Anläggningen ska vara igång 2028 enligt planen Foto: svt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vätgas i Ånge

Mer i ämnet