Samiskt förvaltningsområde innebär att ställningen för samiskan och urfolket samerna stärks. De samisktalande i ett förvaltningsområde har särskilda rättigheter och det innebär bland annat att samisktalande har rätt att använda samiska i sina enskilda kontakter med kommunen. Kommunen förväntas också kunna erbjuda förskola och äldreomsorg på samiska, samt främja de nationella minoriteternas möjlighet att utveckla och behålla sin kultur.
– Det känns helt underbart, säger Birgitta Ricklund, ordförande i Örnsköldsviks sameförening.
Att kommunen nu blir samiskt förvaltningsområde, är resultatet av en nästan tio år lång kamp, berättar hon. Samtidigt som hon är medveten om att jobbet inte är över ännu.
– Vi måste hitta en dialog med kommunen, för vi kan inte bara sätta oss med armarna i kors och säga att, nu är ni förvaltningskommun gör jobbet!
Invigning senare
Även om Örnsköldsvik officiellt blir samiskt förvaltningsområde den 1 februari kommer kommunens inträde att uppmärksammas senare, vid ett officiellt arrangemang den 20 februari. Då anordnar sametinget plenum i Örnsköldsvik. Kulturminister Amanda Lind (MP) är inbjuden att delta vid invigningen.