– Det har varit en mycket tuff sommar, värre än tidigare, säger Åsa Holgersson som är ordförande i Vårdförbundet i Västernorrland och huvudskyddsombud.
Hon berättar att det varit tufft även på Sollefteå sjukhus och i Örnsköldsvik, men att det varit värst på länssjukhuset i Sundsvall. Bakgrunden är minskat antal vårdplatser och att man slagit ihop vissa avdelningar.
”Får slita livet ur sig”
Men patienterna fortsätter att strömmma till, även under semesterperioden. Överbeläggningarna tär på personalen.
– Många har jobbat extrapass och dubbelpass och skjutit upp sin semester, och stafetterna ökar igen. Man får slita livet ur sig och flertalet har gråtit på grund av den tunga arbetsbelastningen, säger Åsa Holgersson.
Patienter i badrum och matsal
Hon berättar om medlemmar som sagt upp sig på grund av situationen. Det har varit hårt tryck på många mottagningar, bland annat akuten. Mest överbeläggningar har det varit på medicinkliniken, geriatriken och kardiologen. Strokavdelningen har också haft det mycket tufft och problemen kvarstår än i dag, uppger hon.
– Det är elva överbeläggningar i dag (måndag) på stroken. Det är till exemepel tre patienter i korridoren, en i ett behandlingsrum, en i badrummet och en sittande patient i matsalen på avdelningen.
Går åt fel håll
Hon är frustrerad över situationen och förväntar sig större insatser från arbetsgivaren, både tjänstemän och politiker, för att kunna rekrytera och förbättra situationen. Både vad gäller lön, utbildning och arbetsbelastning.
– Arbetsgivaren och politikerna pratar om att arbetsmiljön är viktig och att man försöker rekrytera. Men vi ser inte att det sker, det går alldeles för långsamt.