Barn på skolgård. Øyvind Eriksen rektor på S:t Olofsskolan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rektor Øyvind Eriksen berättar om arbetet på S:t Olofsskolan i Sundsvall och hur den föreslagna förändringen kan öka elevernas närvaro i förskoleklasserna. Foto: Ylva Holmgren/SVT

På S:t Olofsskolan i Sundsvall följer läraren med eleverna de första åren: ”Gynnar barnens lärande”

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år har det diskuterats om att införa tioårig grundskola. Nu har regeringen och SD presenterat ett förslag, som ska ingå i höstbudgeten och förväntas träda i kraft 2028.

På S:t Olofsskolan i Sundsvall har förändringsarbetet redan börjat.

– Det ligger i linje med hur vi har tänkt under några år, säger rektor Øyvind Eriksen.

På S:t Olofsskolan går elever från förskoleklass till årskurs 4 och där har en omorganisation redan tagit plats. De lärare som börjar med förskoleklass har möjlighet att följa samma klass upp till årskurs 3.

– Att det nu verkar bli ett beslut på nationell nivå, att det kommer att heta årskurs 1 istället för förskoleklass, det hade inte påverkat oss ändå, säger Øyvind Eriksen.

Höstbudgeten 2024

Förslaget: Tio årskurser

Enligt förslaget kommer grundskolan att ha tio årskurser, som indelas i lågstadium, mellanstadium och högstadium. Lågstadiet kommer att bestå av årskurs 1–4, mellanstadiet av årskurs 5–7 och högstadiet årskurs 8–10.

I klippet berättar Øyvind Eriksen om hur de arbetar på S:t Olofsskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2024

Mer i ämnet