Foto: SVT / arkiv

Parkster slopar ”Sundsvallsavgiften” för mobilparkering

Uppdaterad
Publicerad

Det blir billigare att parkera med mobilen i Sundsvall, i och med att bolaget Parkster tar bort den så kallade Sundsvallsavgiften från och med 1 december. Det var Sundsvalls Tidning först med att berätta.

– Vi har beslutat att utan villkor ta bort den, säger Parksters operative chef Lars Andersson.

Upphovet till det som kommit att kallas Sundsvallsavgiften var en konflikt mellan Parkster och Sundsvalls kommun.

Via Parksters app har Sundsvallsborna kunnat betala p-avgifter med mobilen sedan 2017. Men sedan i början av året har bilister som är skrivna i Sundsvall fått betala 19 kronor extra för att parkera på andra p-ytor än kommunens egna. Det var enligt Parkster en protest mot den utveckling inom offentliga upphandlingar som går mot att enbart titta på lägsta pris.

– Vi valde att införa avgiften för att täcka kostnader som uppstått för oss, även om det inneburit negativa konsekvenser för oss, säger Lars Andersson.

Tvisten löst

Sundsvalls kommun å sin sida har med hjälp av sina jurister utrett om Parkster kan ha gjort sig skyldigt till avtalsbrott i och med införandet av avgiften.

Men under måndagen berättar alltså Sundsvalls Tidning att en lösning av konflikten är nära. Parkster säger sig vara beredda att ta merkostnaden och avskaffa ”Sundsvallsavgiften”, från och med månadsskiftet november/december.

– Jag är glad för att vi kommit hit, men ledsen för att det här har påverkat så många under den här tiden, säger Lars Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.