Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På jordbrukaren Per Jonssons marker i Timrå byggs flera kraftledningar. LRF kräver nu att ersättningen för markintrång höjs. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Per i Timrå får kraftledning på sin mark – vill hellre bruka jorden

Uppdaterad
Publicerad

Med en allt större elanvändning i takt med den gröna omställningen behöver elnätet byggas ut. Lantbrukarnas riksförbund, LRF, kräver nu högre ersättning till markägare när mark används för elledningar.

Jordbrukaren Per Jonsson i Timrå har både färdiga och planerade kraftledningar på sin mark – men vill helst bara bruka marken.

– Har vi ingen mat behöver vi ingen el, säger han.

Det byggs och planeras flera kraftledningar på Per Jonssons mark i Timrå, men han har inte haft någon större möjlighet att påverka projekten.

– Det verkar vara förutbestämt var ledningarna ska dras, konstaterar han och tvingas gilla läget.

Begränsar möjligheter

LRF menar att elledningar begränsar möjligheten att bruka marken.

– Vi behöver öka produktionen av livsmedel i Sverige och får man en kraftledning på sin mark som gör att man inte kan utnyttja marken fullt ut blir det en inskränkning och en kostnad, säger Palle Borgström, förbundsordförande LRF.

Han menar att bevattning, moderna jordbruksmetoder och skogsbruk blir svårt eller omöjligt där en kraftledning dragits fram.

Kräver högre ersättning

LRF har räknat ut att ersättningen för 150 meter luftledning på jordbruksmark är cirka 38 900 kronor. Det motsvarar vad en lantbrukare får betalt för två års spannmålsskörd per hektar. LRF menar att det behövs en större ersättning om ledningsnätet ska kunna motsvara framtidens elbehov och man vill även se ersättning för vissa befintliga ledningar.

– När man använder ledningarna till mer än det var tänkt från början är det rimligt att markägaren får en del av det ökade värdet.

”Påverkar inte elpriset”

Palle Borgström tror inte att en högre ersättning kommer att påverka elkunderna med högre elpriser som följd.

– Räknar man på vad vi generellt står inför i samhället när det gäller investeringar i utbyggnaden av elnätet jämfört med att ge markägare en rättvis ersättning, så är det en ganska liten del, säger han.

Under utredning

Regeringen utreder just nu nya ersättningsmodeller vid markintrång. Men Per Jonsson i Timrå vill helst bruka jorden och ser en högre ersättning som en sista lösning.

Hör Per Jonssons syn på situationen och se hur kraftledningen påverkar jordbruksmarken i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.