personal på vemyra

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett gemensamt upprop har skrivits av personalen på Vemyra ungdomshem i Sollefteå. De kräver att beslutet att lägga ner ungdomshemmet rivs upp. Att SiS, Statliga Institutionsstyrelsen lägger ner i Sollefteå samtidigt som man jagar nya nya platser, det går bara inte ihop, menar personalen. Foto: Pierre Ragnehag

Personalens nödrop: Tiden håller på att rinna ut för ungdomshemmet Vemyra

Uppdaterad
Publicerad

Med knappa två veckor kvar till förhandlingarna om Vemyras framtid vill personalen nu sätta press på statliga SiS. I en gemensam debattartikel riktar man stark kritik mot ledningens sätt att hantera frågan.

– Vi har inte gett upp än, säger en av de anställda.

Den 23 augusti ska framtiden för Vemyra förhandlas. I slutet av maj kom beskedet om att ungdomshemmet ska avvecklas innan årsskiftet.

”Vi har gått från sorg och uppgivenhet till ilska” skriver personalen i debattartikeln som SVT Västernorrland tagit del av. Där kritiserar man ledningen för SiS för att inte har förmått att hänga med i samhällsutvecklingen.

Nedläggning av Sis-hemmet Vemyra i Sollefteå

Att Vemyra ska avvecklas samtidigt som SiS gått upp i stabsläge för att klara den akuta platsbristen, hur ska man förstå det?

– Vi som jobbar här förstår inte det här, säger Ingela Dyreborg, huvudskyddsombud på Vemyra.

”Vi har kompetensen”

Som skäl för att lägga ner gavs dels närheten till det växande regementet I21 och dels svårigheterna att hitta rätt kompentens till verksamheten.
Men personalen tillbakavisar de skälen – ”Vi når kompentenskraven och Vemyra har varit granne med militär verksamhet i decennier”, påpekar man.

Vad är SiS?

  • Statens institutionsstyrelse, SiS, är en myndighet som bedriver individuellt anpassad tvångsvård och verkställer sluten ungdomsvård.
  • SiS har 21 särskilda ungdomshem för barn och unga, i folkmun ofta SiS-hem eller LVU-hem.
  • SiS har även 11 LVM-hem för vård av vuxna missbrukare.
  • Barn och ungdomar på SiS-hem har ”omfattande psykosocial problematik” vilket kan innebära till exempel våld, missbruk och kriminellt beteende, men även i vissa fall svår psykisk ohälsa.
  • Lagarna som reglerar SiS ungdomshem är LVU, SoL och LSU.

Källa: Statens institutionsstyrelse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggning av Sis-hemmet Vemyra i Sollefteå

Mer i ämnet