Ulrika Frestadius (M) sollefteå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulrika Frestadius (t h), kommunpolitiker och anställd på ungdomshemmet Vemyra i Sollefteå som ska vara avvecklat innan årskiftet. Men att hålla krismöten om platsbrist och samtidigt besluta om nedläggning, det går bara inte ihop, anser Frestadius. Foto: svt

”Stämningen har varit förtvivlad” – anställd om kampen för ungdomshemmet Vemyra och kritiken mot ledningen

Publicerad

Samtidigt som regeringen kallar till krismöten om den akuta platsbristen på Sis-hemmen rullar avvecklingsplanerna för ungdomshemmet Vemyra vidare i Sollefteå.
– Det går bara inte ihop, menar Ulrika Frestadius, biträdande enhetschef på Vermyra och moderat kommunpolitiker. Hon menar också att ledningen nu föregår den utredning som ska stöpa om hela verksamheten.

– Stämningen bland personalen har varit förtvivlad, säger Ulrika Frestadius om läget på Vemyra efter beskedet.

– Men det finns samtidigt en stor kämpanda, lägger hon till.

Camilla Waltersson Grönwall (M), är den ansvariga minister för Sis-hemmen och hon har varit tydlig med att regeringen vill stöpa om hela Sis, Statens Institutionsstyrelse och under våren riktade även Riksrevisionen skarp kritik mot Sis.

Vill ha en helt ny ansvarig myndighet

En utredning har tillsatts och ska vara klar i april 2025.

– Det är dags att stänga detta kapitel och öppna ett nytt. Vi vill ha en helt ny myndighet, med helt andra verktyg och förutsättningar, sa socialtjänstministern i en SR-intervju.

Föregår utredningen

Ulrika Frestadius tycker att ledningen direkt har föregått de kommande utredningsförslagen genom att redan nu lägga ner Vemyra, en nedläggning som berör runt 100 anställda.

– Ja, absolut, och det har tagits upp med ledningen, säger hon.

Krismöte på departementet

Nyligen kallades ansvariga på Sis till socialdepartement med anledning av den akuta platsbristen – samtidigt som alltså planeringen för att avveckla Vemyra pågår för fullt.

– Det går bara inte ihop, säger Ulrika Frestadius.

Samtidigt ser hon ett ljus i den mörka tunneln – mer om det i klippet!

Extramiljoner till krisande SiS

I våras sköt regeringen till 304 miljoner i anslaget till Statens Institutionsstyrelse, pengar som skulle användas för att öka antalet platser för de som dömts till sluten ungdomsvård.

Bakgrunden är att antalet dömda har ökat kraftigt.

Regeringen vill även ge myndigheten ökade befogenheter efter ett flertal allvarliga våldsincidenter inträffat.

Ytterligare 28 miljoner sköts till för åtgärder att säkerställa ordning och säkerhet på ungdomshemmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.