Poliser kommenderas att arbeta övertid för att hinna med alla uppgifter på Regionledningscentralen.

Polisen bryter mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har systematiskt brutit mot arbetstidslagen för att kunna bemanna den nya regionledningscentralen i Umeå. Starten av den nya ledningscentralen har inte bara blivit dyr. Övertiden sliter också på personalen.

SVT har tagit del av interna uppgifter om ett stort övertidsuttag på regionledningscentralen. Sedan starten i maj har den samlade övertiden passerat 7 000 timmar. En vecka löstes bemanningen av 78 arbetspass med poliser och civilanställda som tagits in på övertid.

Jobbade dubbelt

I 25 fall har personer arbetat mer övertid än de 50 timmar per månad som lagen tillåter. Några medarbetare har jobbat över 100 timmar övertid medan det mest extrema fallet haft 153 timmar övertid på en månad. I praktiken innebär det att den personen jobbat dubbla arbetspass under en månad.

Poliskrisen i norr

– Skulle det vara så att vi bryter mot lagen är det givetvis pinsamt men vi är väl medvetna om situationen. Vi har haft övertidsuttaget uppe till diskussion i skyddsorganisationen och alla är medvetna om att det här måste upphöra, säger Pontus Fälldin som är operativ chef vid polisen i region Nord.

”Arbetsmiljölagen satt ur spel”

Från fackligt håll är man kritiska till arbetsgivaren. Enligt facket rör det sig inte bara om brott mot arbetstidslagen utan arbetsgivaren uppges också ha satt arbetsmiljölagen ur spel.

– Det är ingen bra situation. Poliser från hela Norrland har kommenderats till Umeå för att bemanna regionledningscentralen och det sliter på folk. Dessutom skapar det hål på hemmaplan i deras eget polisområde där de skulle utföra sitt ordinarie arbete, säger Torgny Olofsson som polisförbundets ordförande i den norra polisregionen.

Ny larmcentral – saknades folk

I bakgrunden finns den nya polisorganisationen och sammanslagningen av 21 polismyndigheter till en gemensam. I norra Sverige har det bland annat lett till att fyra länskommunikationscentraler lagts ner och ersatts av en ny regionledningscentral. Den ligger i Umeå och därifrån leds polisens operativa arbete i över halva Sverige.

Problemet är att det saknats folk att bemanna regionledningscentralen och det har polisledningen löst genom att kommendera poliser och civilanställda till Umeå och beordra övertid.

Krävande arbete

Polisledningen betonar att det rört sig om frivilliga överenskommelser om övertid, medan facket poängterar att det likafullt rör sig om lagbrott. Arbetstidslagen finns för att värna arbetstagarnas hälsa och att de ska kunna utföra sitt arbete säkert och utan fara för annan.

– Man ska komma ihåg att arbetet vid regioncentralen är krävande. Det gäller att ta emot mängder av larmsamtal, skaffa sig överblick och prioritera hur polisens resurser ska användas. Det är ett arbete som kräver utvilad personal, säger Torgny Olofsson.

Uttröttad personal

Polisledningen tillbakavisar dock uppgifterna att man håller att köra slut på personalen.

– Det är inte min uppfattning. Övertiden är frivillig men det är korrekt att det inte håller i längden att lösa problemen med övertid. Vi måste få en mer långsiktig lösning, säger Pontus Fälldin.

När regionledningscentralen skulle starta i våras hade polisledningen i norra Sverige inlett en rekrytering av 30 larmoperatörer till centralen, men rekryteringen blev en missräkning. 30 anställdes och utbildades men bara hälften visade sig hålla måttet. Det rörde sig om kognitiva brister; att kunna hålla flera bollar i luften samtidigt.

Åtta miljoner i merkostnad

Enligt Pontus Fälldin var det felrekryteringarna som sedan bäddade för kommenderingarna och övertiden.

Problemen har givetvis också kostat polisen pengar. Merkostnaden är nära åtta miljoner i övertid, traktamenten, hotell och en extra lojalitetsbonus till personalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poliskrisen i norr

Mer i ämnet