Inga-Marie Björk, ordförande för Kris i Sundsvall och ett beslag av narkotikaklassat Lyricapulver.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ing-Marie Björk, ordförande för Kris i Sundsvall, säger att uppgifterna från missbrukarkretsarna är entydiga: Det finns gott om Lyricapulver, och det är billigt och lätt att få tag i Foto: SVT

Organisationen Kris i Sundsvall: ”Det finns mycket Lyricapulver ute på stan – och det är billigt”

Uppdaterad
Publicerad

Både polisen och organisationen Kris – Kriminellas revansch i samhället – bekräftar den kraftigt ökade tillgången på det narkotikaklassade Lyrica i pulverform i Sundsvall den senaste tiden.

– Enligt vad jag hört finns det stora mängder Lyricapulver där ute. Och det är j-vligt billigt, säger Ing-Marie Björk, ordförande i Kris i Sundsvall.

När SVT Västernorrland hälsar på i Kris lokaler i Sundsvall är stämningen påverkad av uppgifterna om att tre personer i stan, alla i medelåldern, dött under sommaren efter att ha tagit det narkotikaklassade preparatet Lyrica i pulverform.

– Ja, det är för j-vligt. Jag kände två av dem, och särskilt kvinnan. Hon var yngre än mig. Hade barn, säger Ing-Marie Björk tankfullt.

Lyricapulver som innehåller den aktiva substansen pregabalin – narkotikaklassad sedan 2018 – är ökänt för att ofta vara väldigt starkt koncentrerat, och mycket svårt att dosera.

”Kan aldrig vara helt säker”

– Om du tar något som du köpt i en påse så kan du dessutom aldrig vara helt säker på vad det faktiskt är som du stoppar i dig, säger Henrik Blusi, kommunpolis i Sundsvall.

De senaste åren har Västernorrland tillhört de län i landet som haft den största andelen av drogrelaterade dödsfall i förhållande till folkmängd.

Vad är lyrica/pregabalin?

Lyrica är ett läkemedel som innehåller den aktiva substansen pregabalin, som motverkar kramper och smärtor i muskulaturen och nervsystemet. Det används bland annat för att behandla epilepsi men även djup och långvarig ångest.

Vanliga biverkningar är bland annat sömnighet, problem med minnet, synproblem och förvirring. Andra allvarliga biverkningar som kan förekomma är svullnader i huden (framför allt i ansiktet) och en viss ökad självmordsrisk. Risken för att preparatet missbrukas har traditionellt varit låg, men på senare år har missbruk och pregabalinrelaterade dödsfall ökat.

Lyrica eller andra preparat som innehåller pregabalin skrivs inte ut till personer med missbruksproblem eftersom det är beroendeframkallande.

De senaste åren har antalet fall där förgiftning av pregabalin anges som den ensamma och direkta dödsorsaken varit mellan två och, som mest, sex per år i hela landet. Men det kan vara livsfarligt i kombination med andra substanser och även ihop med alkohol.

Pregabalin narkotikaklassades i Sverige 2018. Sedan dess har 130-140 dödsfall per år i landet kunnat härledas till pregabalin där substansen i vart fall varit en starkt bidragande dödsorsak.

Källor: Fass, Socialstyrelsen och Rättsmedicinalverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.