Beslagtagen Lyrica i pulverform, fältassistenten Fahrang Niyad i Sundsvall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Redan i våras hörde Fahrang Niyad i Sundsvall från missbrukarkretsar att preparatet Lyrica florerade i pulverform – hör fältassistenten om farorna med pulvret. Foto: SVT

Tre dödsfall i Sundsvall i sommar efter överdoser av narkotikaklassade Lyrica

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer – en man och en kvinna i 50-årsåldern samt en man i 40-årsåldern – har avlidit i Sundsvall under sommaren sedan de tagit det narkotiska preparatet Lyrica i pulverform.

– Det är mycket svårdoserat och starkt, och har därför fått rykte om sig att vara farligt. Flera etablerade missbrukare som vi pratat med har sagt att ”den där skiten rör jag inte”, säger fältassistenten Fahrang Niyad.

Lyrica, som innehåller substansen pregabalin, ordineras i huvudsak till epilepsipatienter och personer med svår ångest. Det förekommer då främst i tablett- eller kapselform, men har på senare år även börjat missbrukas i pulverform som importeras på illegal väg.

– Enligt vad vi förstått ska det Lyricapulver som förekommit i Sundsvall under sommaren komma från Kina, säger Fahrang Niyad.

Livsfarligt ihop med droger och alkohol

Lyrica i pulverform kan snortas upp i näsan, tas med vatten eller injiceras.

Att enbart substansen pregabalin utgör den direkta orsaken till dödsfall är ovanligt, och det är inte heller medicinskt konstaterat i de tre aktuella fallen i Sundsvall; bara att de tre personerna avlidit efter det att de tagit Lyricapulver.

Däremot kan det vara direkt livsfarligt att kombinera preparat som innehåller pregabalin med annan narkotika eller med alkohol. Att blanda Lyrica/pregabalin i pulverform med andra droger blir extra farligt.

”Lätt att överdosera”

– Det är väldigt svårdoserat och starkt. Det ger en hög effekt men samtidigt blir det mycket lätt att ta en överdos. Särskilt då om du även tagit andra droger eller alkohol, säger Fahrang Niyad.

Pregabalin som substans har dykt upp i flera förundersökningar om misstänkt narkotikahantering i stor skala i Västernorrland på senare tid. I det jättebeslag på omkring en halv miljon narkotikaklassade tabletter som gjordes tidigare i år där tre personer ställdes inför för rätta i somras var en stor andel av den beslagtagna narkotikan just pregabalin.

Vad är Lyrica/pregabalin?

Lyrica är ett läkemedel som innehåller den aktiva substansen pregabalin, som motverkar kramper och smärtor i muskulaturen och nervsystemet. Det används bland annat för att behandla epilepsi men även djup och långvarig ångest.

Vanliga biverkningar är bland annat sömnighet, problem med minnet, synproblem och förvirring. Andra allvarliga biverkningar som kan förekomma är svullnader i huden (framför allt i ansiktet) och en viss ökad självmordsrisk. Risken för att preparatet missbrukas har traditionellt varit låg, men på senare år har missbruk och pregabalinrelaterade dödsfall ökat.

Lyrica eller andra preparat som innehåller pregabalin skrivs inte ut till personer med missbruksproblem eftersom det är beroendeframkallande.

Pregabalin narkotikaklassades i Sverige 2018. Sedan dess har 130-140 dödsfall per år i landet kunnat härledas till pregabalin där substansen i vart fall varit en starkt bidragande dödsorsak.

De senaste åren har antalet fall där förgiftning av pregabalin anges som den ensamma och direkta dödsorsaken varit mellan 2 och 6 per år i hela landet. Men det kan vara livsfarligt i kombination med andra substanser och med alkohol.

Källor: Fass, Socialstyrelsen och Rättsmedicinalverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.