• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Polisens kalla fallgrupp prioriterar Brattåsmorden: ”Med nya ögon och dna-profilen hoppas vi få svar”

Uppdaterad
Publicerad

Dubbelmordet i Brattås utanför Härnösand är fortfarande ouppklarat efter snart 17 år. Nu har en ny strimma av hopp tänts för de anhöriga till mordoffren Tor Öberg och Gerd Wiklund.

– Det ärendet är ett av våra allra högst prioriterade, säger Ola Ehrenberg vid polisens kalla fallgrupp.

Just nu är det Malin Lindström-fallet som är prio ett för kalla fallutredarna i polisens region Nord. Men därefter väntar ett rejält omtag med dubbelmordet i Brattås. Det bekräftar utredaren Ola Ehrenberg.

Ola Ehrenberg på polisens kalla fall-grupp i Skellefteå Foto: SVT

– Det är ju en enorm mängd material att gå igenom, och det måste vi förstås göra först. Men det finns en del intressanta ingångar i ärendet. Bland annat då en dna-profil, säger han.

Familjesök

En manlig dna-profil togs fram för några år sedan i Brattåsärendet. Via så kallat familjesök – där den fastställda dna-profilen körs mot polisens dna-register – har profilen kunnat härledas till ett 20-tal personer där man kan se att det säkrade dna:t på brottsplatsen starkt påminner om dna:t för dessa personers allra närmaste släktingar.

Men någon träff utifrån dna-profilen har det inte blivit hittills. Det som görs nu är att det här 20-talet personers närmast anhöriga ska kollas upp – vad de kan ha haft för sig vid tidpunkten för mordet till exempel. Därefter bedöms om de ska dna-testas, för att på så sätt eventuellt kunna avföra dem från utredningen.

Nämnas bör att polisen inte kan tvinga personer som inte är delgivna misstanke för brott att dna-testas.

Nära 800 har topsats

Släktforskning med hjälp av dna har det tidigare knutits förhoppningar till i utredningen. Släktforskaren Peter Sjölund från Älandsbro var till exempel med och löste det tidigare ouppklarade dubbelmordet i Linköping 2004 med hjälp av metoden.

Men användandet av metoden i mordutredningar har sedan dess – åtminstone tillfälligt – stoppats av Integritetsskyddsmyndigheten, och nu krävs en lagändring för en fortsättning. Det skulle kunna bli aktuellt tidigast i höst.

I Brattåsutredningen har totalt närmare 800 personer dna-testats under åren, utan resultat. Men polisen tror att det dna man funnit i Brattås är gärningsmannens, även om det inte är 100 procent säkerställt.

– Omständigheterna kring fyndet och själva sammanhanget gör det intressant, och vi anser att det kan sättas i samband med gärningen, säger Ola Ehrenberg.

Polisens kalla fallgrupper

När kriminologiprofessor Leif GW Persson gått igenom de ouppklarade mordfall som fanns i Sverige år 2012, så kallade kalla fall, plockade han ut 25 stycken som han ansåg ha särskilt goda förutsättningar att kunna lösas.

Från Västernorrland fanns två ”cold cases” med på professorns lista: mordet på blomsterhandlaren Staffan Arnström i Örnsköldsvik 2007, och så det besinningslösa dubbelmordet på Brattås gård utanför Härnösand år 2005 på särboparet Tor Öberg och Gerd Wiklund. Båda i 70-årsåldern.

Därefter bildade Polisen särskilda utredningsgrupper för kalla fall. Men i nord dröjde det några år innan verksamheten kom igång på allvar och först nu på senare år har kalla fallgruppen i norra Sverige, stationerad i Skellefteå, sammansatts och kommit i gång med arbetet.

Gruppen i region nord har den senaste tiden jobbat med Malin Lindströmfallet i Örnsköldsvik där riksåklagaren nu begärt resning i Högsta domstolen sedan ny DNA-bevisning mot den tidigare dömde och senare friade mannen tagits fram.

Men när arbetet med Malinfallet är avslutat står Brattåsmorden närmast på tur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Brattås

Mer i ämnet