Svartvikskajen är visserligen sanerad men fortfarande är området påverkat av framförallt arsenik och bly men även dioxiner, ämnen som finns en bit ner i marken och som gör att området är belagt med restriktioner för de som vistas där.
– Man får vistas här en timma per dygn sett över 365 dagar, men hur man utnyttjar den tiden kan jag inte svara på, förklarar Jan Hellman på stadsbyggnadskontoret i Sundsvalls kommun.
Är det farligt att vara i området under en längre period än så?
– Det är åtminstone ohälsosamt, säger Jan Hellman.
Tänkbart att stanna en natt
Hälsoskäl har framhållits som orsak till att området stängdes för fordonstrafik i början av sommaren, samtidigt vill de flesta husbilsturister bara stanna en natt och Jan Hellman medger att det är tänkbart.
– Jag är inte expert i frågan men spontant så känns det som att man skulle kunna stå ett dygn här, konstaterar han.
Dioxiner
Jan Hellman förklarar att restriktionerna för området har tagits fram av experter som gjort beräkningar på hälsoriskerna med de miljögifter som finns i området. I samband med saneringen har man avlägsnat ytskiktet och bland annat samlat in 7,8 gram dioxin, vilket är en mycket stor mängd med tanke på ämnesgruppens extrema giftighet.
Däremot finns fortfarande föroreningar från en halv meter under markytan och vidare djupt ner i marken. Gifterna finns utspridda över hela det gamla industriområdet. På vilket sätt arsenik och bly som ligger under fyllnadsmassor och täckdukar skulle kunna nå människor kan inte Jan Hellman svara på och han tycker inte heller att man ska vara orolig för att besöka området vid enstaka tillfällen.
– Det är riskfritt att gå ner hit över en dag, säger han.
Se över detaljplanen
Efter de reaktioner som har uppstått kommer kommunen att se över den detaljplan som styr reglerna för området.
– Det är inte alldeles omöjligt att det kan bli en planändring men det tar tid att upprätta en ny plan så den här säsongen får man nog hålla tillgodo med den övre parkeringen som är öppen för trafik, konstaterar Jan hellman.
Men det är inte alla som vill se en förändring. Bo-Lennart Thunberg bor i Svartvik och rastar sin hund i området.
– Det finns två sidor av allting men jag tycker att det är mera ordningsamt som det är idag, säger han och hänvisar till hur det varit tidigare under somrarna:
– När det är 70-80 ekipage som står här och det är dom som inte alltid uppför sig så är det här att föredra, säger Bo-Lennart Thunberg.