bybor, vindkraftsprotest

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Drygt 20 personer som representerar 15 byar norr om Stöde mötte Sundsvallspolitiker med ett klart budskap: ”Det räcker med vindkraft nu”. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Protest mot vindkraft norr om Stöde – kräver att Sundsvalls kommun stoppar utbyggnad

Publicerad

De är många, de är förbannande och nu kräver de ett stopp för fortstatt utbyggnad i vindkraften i deras bygd.

Det är invånare i 15 byar nordväst om Sundsvall som nu kräver att kommunen sätter stopp för två planerade vindkraftsparker med totalt 44 nya vindkraftverk som blir 290 meter höga.

Livsmiljön förstörs, och huspriserna trycks ner för varje ny vindsnurra som sätts upp. Det hävdar företrädare för gruppen som hade med sig namnlistor med 2 000 namn när de träffade politiker i kommunhuset i Sundsvall under onsdagen.

Det räcker nu, det har byggts tillräckligt i länet, anser gruppen som i mötet med politikerna krävde att två planerade vindkraftsparker i byarnas näromåde stoppas.

Förödande om de byggs

– Det skulle vara helt förödande för de boende om parkerna skulle uppföras, säger Petronella Strömberg, som bor i byn Navan.

På fredag är det sista samrådsdagen för de två parkerna och kravet från gruppen är glasklart; stoppa byggplanerna.

11-årige Elliot hade egen fråga

Sundsvalls kommun har då att välja mellan att värna livsmiljön för glesbygdsbor eller möta kraven på ökad elproduktion i Sverige.

Hör hur Jeanette Hedlund (S) ordförande i stadsbyggnadsnämnden tänker – och hör 11-årige Elliots fråga till politikerna – i klippet.

Ett parti som tydligt ställde sig på de protesterandes sida var Sverigedemokraterna.

– Vi kommer att rösta nej till det här förslaget, säger Kevin Sahlin, gruppledare för SD, tillägger att partiet vill att kommunen säger nej till samtliga framtida vindkraftsetableringar.

Kevin Sahlin, gruppledare för SD säger att partiet kommer att lägga ett förslag till kommunfullmäktige om att stoppa vindkraften. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.