• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör åklagaren om vittnenas rädsla i rättegången om dödsskjutningen i Nacksta. Foto: Eva Harström, SVT / SVT grafik

Dödsskjutningen i Nacksta: Rädda vittnen försvårar rättegång

Uppdaterad
Publicerad

Rädda vittnen försvårar pågående rättegången kring dödsskjutningen i Nacksta. När taxichauffören, som hade körningen till brottsplatsen strax före mordet, skulle vittna hade han dolt sitt ansikte med keps, solglasögon och munskydd.

– Jag har full förståelse för att det är otäckt att komma in i rättssalen. Han tyckte redan att taxiresan var väldigt obehaglig. Att då komma in och sitta bredvid personer som eventuellt begått ett allvarligt brott, som man ska vittna mot, så förstår jag obehaget, säger chefsåklagare Marina Amonsson.

Rädd att bli igenkänd

Taxichauffören har på sig keps, stora mörka solglasögon och ett vitt munskydd som täcker halva ansiktet när han kommer in i rättssalen. Domaren ber honom ta av solglasögonen för att vittnesförhöret ska spelas in med ljud och bild. Taxichauffören gör det, om än motvilligt. När domaren sedan ber honom ta av kepsen vägrar han.

Dödsskjutning i Nacksta

  – Det vågar jag inte. Jag är rädd att bli igenkänd, säger taxichauffören.

På åklagarens uppmaning förs sedan vittnet ut ur rättssalen för att få medverka via länk från ett medhörningsrum.

Vågar inte berätta i rättssalen

Enligt åklagaren finns det rädsla från flera i utredningen kring dödsskjutningen.

– Man är rädd att någonting ska drabba en efteråt, säger Marina Amonsson.

Det finns vittnen som säger mer i förundersökningen, än vad de vågar säga inne i rättsalen där de åtalade sitter med.

– Man kan inte säga något om det, man kan bara ställa sina frågor och sedan ställa frågor utifrån det som finns i protokollet, säger Marina Amonsson.

”Har inte kunnat äta eller sova”

Även taxichauffören som vittnade om en tidigare körning samma kväll var orolig.

 – Varken jag eller frun har kunnat äta eller sova sedan jag fick brevet. Jag har aldrig varit med om något sådant här tidigare, sa han efter sitt vittnesmål.

I Sverige är det inte tillåtet att vittna anonymt. Åklagaren är övertygad om att möjligheten att vittna anonymt hade underlättat utredningen kring Nackstamordet.

– Ja, just när det handlar om brott som är i kriminella miljöer är det så, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Nacksta

Mer i ämnet