• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Det är tydligt att vi snabbt behöver göra en kartläggning”, säger civiliminister Lena Micko (S) angående företeelsen social dumpning. Kramfors och Sollefteå tillhör kommunerna som uppvaktat ministern på ämnet. Foto: SVT

Regeringen utreder social dumpning

Uppdaterad
Publicerad

Civilminister Lena Micko (S) har beslutat att frågan om social dumpning kommuner emellan ska utredas.

Kramfors och Sollefteå tillhör de kommuner som anser sig att vara utsatt för företeelsen social dumpning – att rikare kommuner i Syd- och Mellansverige hjälper socialt utsatta att flytta till fattigare glesbygdskommuner.

Under torsdagen gav regeringen statskontoret i uppdrag att kartlägga och definiera förekomsten av så kallad social dumpning.

Den 1 september ska utredningen vara klar, och senast 15 november ska förslag på åtgärder redovisas.

Social dumpning

Företeelsen har uppmärksammats i media och av berörda kommuner under hösten. Jan Sahlén (S) och Johan Andersson (C), kommunalråd i Kramfors respektive Sollefteå, deltog i en uppvaktning av civilministern på ämnet social dumpning på regeringskansliet för ett par veckor sedan.

Omfattning och orsaker oklara

I dagsläget är det oklart hur vanligt förekommande social dumpning egentligen är och vilka som är de bakomliggande orsakerna.

– För några veckor sedan träffade jag ett antal kommuner och informerade mig i frågan. Det blev då tydligt att vi snabbt behöver göra en kartläggning för att dels få veta mer om hur vanligt det är och vad som ligger bakom, dels få förslag på inriktning för att åtgärda detta, säger civilminister Lena Micko på regeringens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Social dumpning

Mer i ämnet