Avtalet som förra landstingsdirektören Inger Bergström upprättade tillsammans med tidigare personaldirektör Lena Thelin, har nu lett till ännu en polisanmälan. Foto: SVT

Regiondirektören erkänner hemligt avtal

Uppdaterad
Publicerad

Regiondirektör Inger Bergström skrev under ett förmånligt avtal för Lena Thelin, trots att det inte kändes moraliskt rätt, medger hon nu.

Till en början, när P4 Västernorrland på torsdagen avslöjade nyheten om Thelins förmånliga avtal, valde Inger Bergström att ljuga om avtalets innehåll. Senare under dagen ändrar hon taktik och när SVT träffar Inger Bergström för en intervju, säger hon att hon tyngts av hela historien.

– Det här har varit ett spöke jag levt med sedan avtalet skrevs, det känns skönt att få lägga papperen på bordet.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Hon säger till SVT att hon fick en direkt order från tidigare landstingsdirektören Anders L Johansson  att teckna ett avtal med den här innebörden. Däremot vill hon inte kommentera varför Lena Thelin fick så generösa villkor.

– Det får Anders L Johansson och Lena Thelin svara på, säger Inger Bergström.

Lagbrott

Inger Bergström valde också att inte diarieföra avtalet, medveten om att det är ett lagbrott.

– Men jag har informerat politikerna om att avtalet finns. Såväl Per Wahlberg, Elisabet Strömqvist, Erik Lövgren har fått information om dess existens.

På frågan om hon övervägt att avgå säger Inger Bergström:

– Självklart för hela den här affären har varit jobbig och givetvis har jag funderat på om jag ska sitta kvar. Jag har kommit till slutsatsen att om har jag politikens förtroende, vill jag fortsätta.

Fick behålla lön

Avtalet gav Thelin full lön från mars 2015 till augusti 2017 utan att hon behövde arbeta en enda timme. Och uppdraget att skriva under avtalet fick Bergström av förre landstingsdirektören, som senare fick sparken.

– Hon fick behålla sin lön fram till sommaren 2017. Han bad mig göra ett avslut. Det var ett krav som Lena Thelin hade, säger Inger Bergström till P4 Västernorrland .

Kostnaden för landstinget kommer att sluta på omkring 3 miljoner kronor.

Egen terapi

I avtalet ingick också en 3-årig utbildning på gestaltakademin för Lena Thelin och egen terapi. Kost och logi ska dessutom ha betalats av landstinget.

– Det kändes moraliskt inte rätt när jag upprättade det här avtalet. Men jag är väldigt plikttrogen och lojal och gjorde det jag trodde var bäst för landstinget. Men jag ångrar det djupt, och jag försöker göra rätt och riktigt.

När radion frågar varför Lena Thelin skulle få sådana här förmåner, får de inget svar.

– Den frågan får du ställa till de inblandade parterna, säger Inger Bergström.

Innehållet i det hemliga avtalet

1. Parterna är överens om att Thelins anställning i LVN upphör per den 27 augusti 2017.

2. Thelin är arbetsbefriad från 16 mars 2015, om inte överenskommelse görs mellan parterna om särskilda uppdrag.

3. Thelin skall erhålla lön, 69 300 kr, och övriga anställningsförmåner enligt Allmänna Bestämmelser med tillhörande kollektivavtal, så som 32 semesterdagar per år, pension etc. på sedvanligt sätt fram tom 27 augusti 2017.

4. Samtliga förekommande lönefordringar i anställningen enligt gällande kollektivavtal, ska vara slutreglerade senast vid ordinarie löneutbetalning, månaden efter anställningen upphört.

5. Ersättning från 16 ars 2015 till 27 augusti 2017 är avräkningsfri vid nyanställning hos annan arbetsgivare. Thelin har tillika samordningsbefrielse under perioden.

6 LVN står för samtliga kostnader för Thelins utbildning med start hösten 2015. Gestaltpraktiker i organisation. Se bilaga

7. LVN skall till Thelin inom fyra veckor från dagens datum överlämna ett sedvanligt betyg som godkännes av Thelin. Referenser skall vara faktabaserade och lämnas i positiv anda.

8. Under förutsättning att ovanstående villkor uppfylls av parterna är samtliga mellanhavanden med anledning av att Thelins anställning i LVN avslutas, slutligt reglerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet