Region Västernorrland senarelägger ihopslagningen av vårdavdelningar – trycket för högt på sjukhusen

Uppdaterad
Publicerad

Det hårda trycket på vårdplatser på Västernorrlands tre sjukhus och den ansträngda bemanningssituationen gör att regionledningen skjuter upp ihopslagningen av vårdavdelningar.

I klippet här kommenterar hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Lena Asplund (M) bakgrunden.

Regionfullmäktige har tidigare beslutat om vårdplatsförändringar vid länets tre sjukhus. Bland annat ska vårdavdelningar inom vissa verksamheter slås ihop. På några avdelningar ska vårdplatserna bli färre medan de i stället ska ökas på andra.

Syftet är ”att skapa bättre förutsättningar för samtliga verksamheter att bemanna och hålla vårdplatserna öppna, samtidigt som verksamheterna ska hålla sin budget”, enligt förhoppningarna hos den politiska majoriteten i regionen bestående av S, L och M.

”Inriktningen ligger fast”

Nu gör regionledningen alltså halt med organisationsförändringen. Och skälet är det pressade bemanningsläget och de många överbeläggningarna på senare tid. På Sundsvalls sjukhus är överbeläggningarna sedan en tid tillbaka bland de högsta landet.

– I samråd med hälso- och sjukvårdsdirektör Kurt Pettersson ges uppdrag till de berörda verksamheterna att förskjuta vårdplatsförändringarna framåt i tid. Beslutens inriktning ligger fast. Men personalens arbetsmiljö och patienternas goda vård ska inte riskeras genom att man trycker igenom en förändring när rätt förutsättningar saknas, säger regionrådet Ingeborg Wiksten (L).

Närmare besked framöver

Närmare förutsättningar och uppdaterade tidplaner kommer att preciseras framöver.

– Vi behöver se över i vilken takt och mer exakt hur verksamheterna kan nå kostnadsreduceringarna för att komma in i budget, säger regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.