Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många är sjuka i influensan just nu. I klippet berättar smittskyddsläkare Maria Tempé om läget i Västernorrland. Foto: Isabell Höjman/TT

Rekordmånga influensafall i Västernorrland: ”Kurvan pekar rakt upp”

Uppdaterad
Publicerad

Influensan slog rekord i Västernorrland förra veckan: 237 fall rapporterades in till smittskyddet.

– Vi har aldrig haft så många influensafall på en vecka, konstaterar Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

Enligt smittskyddet är det dock svårt att göra jämförelser med tidigare år eftersom det provtas mer nu, men klart är att många är drabbade av säsongsinfluensan och det märks även på länets sjukhus. Bara i Sundsvall vårdas 27 patienter med influensan.

Och smittspridningen tros fortsätta att öka.

– Kurvan pekar rakt upp, säger Maria Tempé.

Inte för sent att vaccinera sig

Hur ser det ut med vaccinationsgraden när det gäller säsongsinfluensan?

– Vi har en lägre vaccinationstäckning hos gruppen 65 och äldre än ifjol. Då nådde vi 68 procent och hittills i år ligger vi på 54 procent. Men det är förmodligen bättre än före pandemin.

Enligt Maria Tempé är det dock inte för sent att vaccinera sig mot influensan.

– Det är fortfarande aktuellt att göra det, så tillhör man en grupp som rekommenderas vaccinera sig ska man gå och ta sin spruta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.