Rekordmånga laxar vandrade upp i Uttrerån i år. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Rekordmånga laxar i Utterån

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 200 laxar har passerat fiskräknaren i laxtrappan vid Sågfallet i Utterån i år. Det är mer än dubbelt så många som rekordet i fjol då 79 laxar passerade.

Mellan 2005 och 2008 drevs Moälvsprojektet i syfte att återskapa och förbättra livsmiljöerna för bland annat lax. Bland annat byggdes en laxtrappa med fiskräknare som gjorde det möjligt för laxen att ta sig vidare uppströms. Men antalet laxar som passerat fiskräknaren har varit få. Fram till nu vill säga.

– Det är ju väldigt positivt om siffrorna stämmer. Jag har inte fått några besked själv men vi har ju väntat flera år på att uppvandringen ska öka så det är positivt, säger Bo Wahlström som är ordförande i Utteråns fiskevårdsområde.

Siffrorna stämmer

En som vet att siffrorna verkligen stämmer är Anders Hägglund, sekreterare i samverkansföreningen Moälvsfisket.

– Fram till oktober gick det upp drygt 200 laxar och hundra havsöringar förbi fiskräknaren, säger han.

Fler behövs

Även om fler än 200 laxar vandrat upp i år är det en bit kvar till den nivå som krävs för att trygga en naturlig reproduktion.

– 400 till 500 stycken skulle behövas. Det är det vi hoppas på, säger Bo Wahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.