I början av coronapandemin varsades över 18 000 anställda inom hotell- och restaurangbranschen om uppsägning, och drygt 70 procent hade sagts upp 6 månader senare. Hittills i år har 4 000 varsel lagts.
Dessutom har tusentals timanställda förlorat jobbet, en grupp som inte syns i varselstatistiken. Hotell- och restaurangfacket uppskattar att omkring 15 000 timanställda fick gå direkt när pandemin slog till.
Vilka yrkeskategorier är hårdast drabbade?
– Det har slagit jämt över våra yrkesgrupper. Vi ser ingen skillnad mellan till exempel housekeeping, kock och servitris, säger Malin Ackholt, ordförande i hotell- och restaurangfacket.
Många med tillfälliga anställningar har gått vidare till andra branscher. Facket hoppas att arbetsgivarna på andra sidan pandemin inte kommer att gå tillbaka till så stor andel extraanställda.
– Om inte arbetsgivarna skärper sig kommer det att vara brist på kompetent personal när det väl drar igång, säger Malin Ackholt.