verksamhetschef Helena Dalin berättar att de i nuläget inte har någon bemanning för att hålla förlossningen öppen i höst och vinter, på örnsköldsviks sjukhus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Verksamhetschefen Helena Dalin om förlossningen i Örnsköldsvik för resten av 2024: ”Vi har inte bemannat som det ser ut nu” Foto: Privat, SVT

Risk för fler stängningar av förlossningen i Örnsköldsvik – oklart med bemanningen

Uppdaterad
Publicerad

Förlossningen i Örnsköldsvik öppnade återigen i slutet av juli. 150 barn har totalt fötts i länet under perioden som förlossningen varit stängd.

Sommarstängningen var en följd av personalbrist, något som inte heller är löst för hösten och vintern.

Under cirka en månad i år höll förlossningen och BB stängt i Örnsköldsvik, och istället hänvisades födande till Sundsvall. Totalt under de veckorna genomfördes 145 förlossningar varav 27 var hemmahörande i Örnsköldsviks upptagningsområde och 18 i Sollefteås.

Enligt Helena Dalin, verksamhetschef obstetrik och gynekologi, är det ett barn fötts längs med vägen, i en ambulans, under den perioden.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

– Det har varit ett högt tryck i Sundsvall under sommaren men vad jag vet har det gått bra och planeringen har hållit. Mig veterligen har det inte skett någon incident som varit allvarlig, säger Helena Dalin.

Bemanning ej klar för 2024

Hur många som valt att istället förlösas i Umeå vet Dalin inte. Personal flyttades från Örnsköldsvik till Sundsvall för att kunna hantera antalet förlossningar.

– Det har varit mycket att göra och många förlossningar vilket vi hade räknat med. Vi har också en annan verksamhet som sker samtidigt, den gynekologiska övriga slutenvården, som har tagit kraft. Personalen har klarat det jättebra.

Enligt Dalin är det ännu inte säkert om de klarar att hålla förlossningen öppen under resten av 2024. I klippet berättar hon mer om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Mer i ämnet