Foto: SVT

Robert Berghs bete blir principfall

Uppdaterad
Publicerad

Ska hästarna få ströva på stranden eller inte? Före detta Bergsåkerstränaren Robert Berghs betesmarker blir nu ett principfall i rätten.

Det handlar om betesmarkerna vid Robert Berghs travgård i Mark i Västra Götaland, dit han flyttade efter tiden som framgångsrik tränare på Bergsåkerstravet.

Med stöd av strandskyddsreglerna har han förbjudits att hästar närmast sjön. Hade det varit får eller kor hade det gått bra, men hästar går inte för sig enligt reglerna.

Nu får han stöd av böndernas organisation, LRF, för att driva frågan rättsligt. LRF kommer att stötta Robert Bergh juridiskt eftersom man anser att strandskyddsreglerna inte bara är krångliga utan motverkar företagande i glesbygd. De gröna näringarna är undantagna från strandskyddet men det gäller inte hästar. LRF menar att det aldrig var syftet med lagstiftningen att sätta hinder för hästverksamhet men att regeltolkningen fått de konsekvenserna.

– LRF anser att ärendet är principiellt viktigt, vi har många hästföretagare med samma bekymmer. Därför kommer vi att stödja medlemmens val att överklaga, genom att driva frågan som principmål. Det är viktigt att hitta en lösning så att marken kan brukas och företagaren kan driva sin verksamhet på gården säger Lotta Folkesson, ordförande LRF Häst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.