Elina Backlund Arab (S), ord i hälso- och sjukvårdsnämnden i Västernorrland har uppmanats att lämna sitt uppdrag. Bakgrunden är att hon har ett förhållande med oppositionspolitikern Robert Thunfors (SJVP). Foto: SVT

S-politiker uppmanas lämna sitt uppdrag efter kärleksrelation

Uppdaterad
Publicerad

Elina Backlund Arab (S), en högt uppsatt politiker i regionen, har uppmanats att lämna sitt uppdrag enligt uppgifter till ST. Detta på grund av ett privat förhållande med regionens tyngste oppositionspolitiker, oppositionsrådet Robert Thunfors från Sjukvårdspartiet.

– Jag är en kvinna som blivit kär i en man, säger hon till tidningen.

Enligt ST:s uppgifter anser socialdemokraterna i regionledningen att Elina Backlund Arab (S), som är hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, agerat förtroendeskadligt.

Därför anser partiet att hon måste lämna sitt uppdrag.

– Jag ser inte att jag har något annat val, säger Elina Backlund Arab till Expressen.

Regionrådet Glenn Nordlund (S) blev varse om relationen efter att tidningen sent på onsdagen nåtts av uppgifter om en privat relation över partigränserna.

– Det här är helt nya uppgifter för mig, sade han till tidningen.

SVT söker Socialdemokraterna och Elina Backlund Arab.

Det här är Elina backlund arab (S) och Robert Thundfors (SJVP)

Elina Backlund Arab valdes som ny ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i maj 2022, efter att ha suttit som ledamot och som vice ordförande i nämnden under en längre tid.

Dessutom har hon varit psykiatatriansvarig i region Västernorrland och suttit som ordförande i regionens hälso och sjukvårdsutskott,

Robert Thunfors (SJVP) har folkvald för Sjukvårdspartiet sedan 2018 och är i dag ordförande för partiet, regionråd i oppositionen och 2:e vice ordförande i regionstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.