För drygt två år sedan presenterade Socialdemokraterna ett förslag där skolorna på två orter i Björnaområdet skulle bort: Hemling och Trehörningsjö. En ny skola skulle istället byggas i Långviksmon.
S: ”Världsbilden har förändrats”
Nu är läget dock ett annat enligt styrande Socialdemokraterna.
– Världsbilden har förändrats. Vi har haft en pandemi, det pågår en tragedi i Ukraina och vi ser en ökad inflyttning på landsbygden och det har gjort att vi tänkt om. Långviksmonförslaget får stanna vid ett förslag i dagsläget – och det är främst baserat på elevunderlaget som är ganska bristande i området, säger Erika Howcroft (S).
Skolorna i Trehörningsjö och Hemling, vad gäller kring dem just nu?
– I dagsläget diskuteras inget gällande nedläggning gällande dessa skolor – utan tvärtom, vi behöver se hur vi kan jobba för inflyttning i kommunen.
C: ”Inte beredda att medverka till att någon skola ska läggas ner”
– Vi har sedan länge sagt att vi är inte beredda att medverka till att någon skola ska läggas ner, så länge föräldrarna vill att den ska drivas vidare, säger oppositionsråd Anna-Britta Åkerlind (C).
Tvivel i Trehörningsjö
I Trehörningsjö, där skolan varit nedläggningshotad i omgångar genom åren, tas beskedet om att det inte längre finns ett förslag om stängning emot ”med en nypa salt”.
– Det här har vi ju varit med om förut, konstaterar Birgitta Häggkvist, boende i Trehörningsjö och engagerad i idrottsföreningens loppis mitt i byn.
Att skolan varit nedläggningshotad. Hur har det varit för er som bor här?
– Tufft. Och då svarar jag för alla som har småbarn.
Tycker du att landsbygdsfrågorna har tagit plats i årets valrörelse?
– Nej, absolut inte, säger Birgitta Häggqvist.
Påståendet ”Inga landsbygdsskolor ska läggas ned” i SVT:s valkompass – så svarar partierna
Svaren kommer från partierna i kommunfullmäktige i Örnsköldsvik.
Centerpartiet: Mycket bra förslag. Centerpartiet har tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna länge drivit frågan om att andra aktörer ska vara möjliga som ägare och driftare av boenden för äldre. Både vad gäller trygghetsboenden (som vi vill se spridda över hela kommunen) och vård-och omsorgsboenden (som vi inte vill se stora kolosser av). När dessa lösningar prövats kan kommunala byggen komma ifråga.
Kristdemokraterna: Mycket bra förslag. Hela Örnsköldsvik skall leva och fungera. Vi tror på mindre enheter på flera platser, det är vår lösning på att nå målet med en fungerande, levande och växande kommun.
Moderaterna: Ganska bra förslag. Vi vill att hela kommunen ska vara levande och då behövs skolor på landsbygden.
Sverigedemokraterna: Mycket bra förslag. Behövs för en levande landsbygd
Vänsterpartiet: Ganska bra förslag. Skolan är till för att ge barn och unga en bra utbildning. Oavsett var skolan ligger och hur många elever som går i den skolan, så ska utbildningen vara likvärdig. Det förutsätter att arbetsplatsen är attraktiv så att pedagoger vill jobba där. Mindre skolor bör ges lokal profil, som kan attrahera både elever och lärare. F-2 skolor kan vara små och nära, men sen kan elever måsta bussas en bit.
Socialdemokraterna: Ganska bra förslag. Alla barn har rätt till en likvärdig skolgång. Det viktigaste är att säkerställa kvaliteten på undervisningen på alla våra skolor.