Tobias Batrapo, behandlingsansvarig på Solgläntans behandlingshem i Kramfors sitter i en stol och tittar in i kameran. Han har tatuerade armar och en orange t-shirt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är lösningen på våldsspiralen bland unga? Se vad Tobias Batrapo på Solgläntans behandlingshem i Kramfors säger. Foto: Peter Nässén/SVT

Så vill HVB-hemmet Solgläntan i Kramfors bryta våldsspiralen

Publicerad

Våldsspiralen bland unga kan inte brytas bara med hårdare straff, utan måste kombineras med ”saft- och bullepolitik”. Det säger Tobias Batrapo, behandlingsansvarig på HVB-hemmet Solgläntan i Kramfors.

När ungdomarna placeras på behandlingshemmet Solgläntan utanför Kramfors måste de gå med på att lämna från sig sina mobiltelefoner den första delen av behandlingen.

– Det händer mycket på sociala medier och i chattgrupper därför tycker vi att det är viktigt att de får distans från det säger Tobias Batrapo, en av de behandlingsansvariga på Solgläntan.

Våldet har normaliserats

Många politiska partier jobbar för hårdare straff för unga som döms för grova brott, men på Solgläntan tror man inte att det kommer att hjälpa. Istället handlar det om att försöka förändra deras bild av vad som är rimligt och sunt i livet.

– Killarna som kommer hit har varit med om mycket hemska saker och trauman. De har tappat begreppen om vad som är rimligt med pengar och våld, det är såna frågor vi jobbar med, säger Tobias.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.