Snö i terrängen och salt på vägbanorna får renarna att söka sig ut på vägarna. Sträckan mellan Bredbyn och Solberg, i Örnsköldsviks kommun, är ett exempel där renar brukar finnas kring och på vägen vintertid.
– Vi har mycket ren i det här området och våra renar kommer naturligt över och längs med den här vägen – det är mitt i ett bra renbetesland, förklarar renskötaren Lars-Göran Baer, som hanterar skadade och dödade renar i sitt jobb som renskötare.
Sopsäckar och skyltar ska varna
Samebyn jobbar förebyggande med att varna bilister och i vissa fall flytta renar för att hålla dem från vägarna.
– Vi begär skyltning och knyter upp en hel del sopsäckar för att göra folk uppmärksamma på att det är renar på vägarna och förhoppningsvis sänka hastigheten, konstaterar Lars-Göran Baer.
”Stora ekonomiska förluster”
Renägare får en ekonomisk ersättning för renar som dödas i trafiken, men enligt branschen och SSR, Svenska samernas riksförbund, täcker det inte de reella förlusterna.
– Allt ni ser här är livrenar, till största delen vajor, som ska ha kalv till sommaren, så det är stora ekonomiska förluster för den enskilde renägaren, säger Lars-Göran Baer.
Under 2021 anmäldes i hela Sverige 1 947 trafikolyckor på väg där ren var inblandad och ifjol var antalet olyckor med ren 1 366.
I klippet ser du hur renar sökt sig ut på väg 348 och Lars-Göran Baer berättar varför han tror att samebyn ser en ökning av renar som körs ihjäl på vägarna.