Det är genom att fylla ut delar av Skönviken intill Östrandsfabriken som SCA skapar en yta för bioraffinaderiet som nu får möjlighet att ta del av miljarder ur EU:s innovationsfond för generell utsläppsminskning. Projektet är ett av åtta som ska dela på 16 miljarder. Än är inte beloppen beslutade, men om fondens medel fördelas lika mellan projekten skulle det innebära ungefär två miljarder kronor.
– Det är ju ett kvitto på att man verkligen tror på projektet och att det kommer att ha en stor betydelse för den gröna omställningen i Europa, menar Roger Östlin, vd för Biorefinery Östrand AB.
Restprodukter råvara
Produktionen av fossilfritt flygbränsle ska baseras på restprodukter från skogsindustrin i form av bark, flis och grenar från SCA:s sågverk och massaindustrier.
– Vi vill använda beprövad teknik men i en storlek som aldrig byggts tidigare, säger Roger Östlin.
Vill bygga vindkraft
Samtidigt krävs stora mängder el. SCA hoppas att på egen hand skapa de cirka tre terrawattimmar med el som anläggningen kräver genom vindkraftverk på egen mark.
– Att få tillstånd för att producera el någonstans är viktigt för att vi ska kunna fatta ett beslut.
Utsläppsminskningen av fossilt flygbränsle när anläggningen är igång beräknas till närmare en miljon ton koldioxid, enligt SCA. En minskning av Sveriges totala fossila koldioxidutsläpp med 7,4 procent, hävdar företaget.
Se området som motsvarar 40 fotbollsplaner och hör vd:n Roger Östlin om förutsättningarna för projektet som kan ge 100-talet arbetstillfällen i videon.