Hela huset, som ligger vid Armsjön i Sundsvalls kommun, fokuserar helt på miljövänliga material.
Huset är byggt med ett material som heter foamglas, där cirka 60 procent av råvaran kommer från återvunnet material – till exempel från bilrutor och spill från fabrikerna där det framställs.
– Det är dyrare att bygga med det här materialet, men det är ett hem som är förberett för framtiden med återvunnet material och den senaste tekniken. Inget kan hända här som kan hända med ett vanligt hus, som vattenskador och brand med mera, berättar Magnus Dahlberg.
Villan är en av få i landet som är byggd helt av foamglas.
– Ett tiotal hus kanske, men inget som har sjövärme, självkyla, off grid, solpaneler och så vidare, enligt Magnus.
Ger mer el än det förbrukar
Det är ett så kallat plusenergihus, som genererar mer energi än det gör av med.
Förutom kostnader för nätavgiften och sophämtningen tjänar Magnus pengar på den el han producerar från solpanelerna och med hjälp av vattnet i sjön, som också kan kyla ner huset.
– Jag får tillbaka ungefär 4 000–5 000 kronor per år från Sundsvall Energi för överproduktionen av el, så skulle jag förbruka mindre skulle jag få tillbaka mer, säger Magnus.
Bygga klimatsmart – vad betyder de olika termerna?
Passivhus: Ett samlingsbegrepp för en rad tekniker för att framställa hus som kräver en mycket liten, eller obefintlig, mängd tillförd energi för att hålla värmen. Huset värms upp ”passivt”.
Nollenergihus: Ett hus som tillverkar lika mycket energi som det förbrukar.
Plusenergihus: Ett plusenergihus är ett hus som producerar mer elektricitet eller värme än vad det gör av med. Huset innehåller flera energieffektiva komponenter och kan konstant självförsörja med energi till uppvärmning, varmvatten och hushållsel.
Lågenergihus: Ett samlingsnamn för alla byggnader som förbrukar lite energi. De är inte lika energisnåla som passivhusen, men nära inpå.
”Off grid”: Att leva utanför elnätet. I praktiken innebär det att fastigheten, ofta ett hus eller en stuga, inte är ansluten till elnätet. I den mån man använder el får man producera den själv.
Källa: Reformhus/Passivhuscentrum/Wikipedia/Svea Solar