Leif Andrée iklädd en svart randig kavaj står framför en bakgrund med affischer för ”Filmfest” som visar olika scener från filmfestivalen. Affischerna har färgglada bilder av filmiska element och texten ”film fest”. Miljön ser ut att vara ett evenemangsutrymme.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leif Andrée, hedersgäst på Sundsvalls filmfest, återvänder till staden där han tillbringade sina tonår. Hör honom berätta om sina minnen i videon. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Sjunde upplagan av Sundsvalls filmfest igång – Leif Andrée årets hedersgäst

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls filmfest har dragit igång för sjunde året i rad, och i år är den folkkäre skådespelaren Leif Andrée som står i rampljuset som årets hedersgäst.

Festivalen erbjuder en blandning av olika typer av filmvisningar och seminarier om och kring både etablerade och nya filmskapare.

– Att återvända till Sundsvall väcker många minnen, säger Leif Andrée.

I kväll invigs den sjunde upplagan av Sundsvalls filmfest. Under fem dagar erbjuds ett fullspäckat program med 140 filmer från hela världen. Besökarna kan se fram emot exklusiva premiärer, filmseminarier, kända gäster och musikevenemang där årets tema är sport.

Årets hedersgäster är Leif Andrée och Lisa Miskovsky.

Leif Andrée, som är av Sveriges mest namnkunniga skådespelare och har haft en lång och framgångsrik karriär inom både film och teater, har en särskild koppling till Sundsvall.

Leif Andrée föddes i Stockholm och växte upp under svåra förhållanden med våld och droger i familjen, vilket ledde till att han tillbringade tid i olika fosterhem. Som tonåring följde han sin simtränare till Sundsvall när tränaren började arbeta i stadens simklubb.

Evigt tacksam för tiden i Sundsvall

– Jag ville bara fly och han fixade så att jag fick komma till Sundsvalls simsällskap. För det är jag evigt tacksam, säger han.

I Sundsvall fann han sig snabbt tillrätta och upptäckte musiken. Han blev känd som Sundsvalls förste punkare och spelade trummor i punkbandet Pizzoar, Efter åtta år i Sundsvall flyttade han tillbaka till Stockholm

– Jag tillbringade många viktiga år i Sundsvall, som formade mig som person, säger Leif Andrée.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.