– När det fryser och blir kallt och man får problem med vattenledningar som fryser sönder är det klart man kan ta kontakt med sitt försäkringsbolag, säger Christoffer Jonsson, skadechef på Länsförsäkringar i Västernorrland.
Det handlar också om olika typer av ersättningar som är möjliga.
– Det kan utgå ersättning för frysskador och snö på tak, men man ska också kontakta sitt elbolag, för där finns det också chans till ersättning och möjlighet att pröva kostnader individuellt.
Det finns mycket som du som villaägare själv kan och förväntas göra när snö och kyla slår till. Se mer i videon.
Det här kan du själv göra mot skador av snö och kyla
Frysskador
Frysskador är till exempel vanliga i dåligt isolerade hus. Resultatet vid en köldknäpp blir inte sällan sönderfrusna vattenledningar med vattenskador som följd.
Ligger rören oskyddade eller vid en yttervägg kan man tilläggsisolera.
Frostvakt
För att undvika köldskador kan man använda en värmekabel som läggs utanpå eller inuti vattenröret. En frostvakt med termostat kan vara ett ett mindre element i små utrymmen där du själv väljer vid vilken temperatur som vakten ska aktiveras.
Skotta taket
Villataket bör du skotta om snödjupet överskrider en halv meter. Tänk på att platta tak kräver mer översyn.
Villor med sadeltak behöver oftast inte skottas.
Isolerande snölager
Stora snömängder kan ha en isolerande effekt. Då värme sipprar ut ur huset kan snölagret längst mot taket smälta och vatten kan krypa in i skarvar runt takkupor, ventilation eller skorsten.