• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Till vänster: Skylt på Försäkringskassan, Till Höger: Magnus Lundström, HR-direktör på Försäkringskassan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar HR-direktören Magnus Lundström varför man har beslutat att begränsa mängden distansarbete. Foto: SVT, Foto: Jessica Gow / TT

Skärpta regler för distansarbete på Försäkringskassan – anställda i Sundsvall upprörda

Uppdaterad
Publicerad

Från den 1 september ska alla anställda på Försäkringskassan vara på plats på kontoret minst tre dagar i veckan. En kraftig försämring anser de anställda på it-avdelningen i Sundsvall.

Det var i förra veckan som ledningen meddelade förändringen och reaktionerna lät inte vänta på sig. Fackförbundet ST förklarade sig oenig mot beslutet som ändå fattades och ska träda i kraft den första september.

– Det är typ 1000 inlägg på intranätet, typ alla negativa säger en anställd som SVT varit i kontakt med. Ingen vill dock ställa upp med sitt namn, inte heller de fackliga representanterna.

distansarbete

”Vi gillar distansarbete”

Det som upprör är att de anställda får en betydligt mindre möjlighet att bestämma när var och hur man ska arbeta på distans. Tidigare fick man jobba 49 procent av sin årsarbetstid på annan plats, men nu måste man vara på kontoret tre dagar varje vecka.

– Vi tycker det är positivt med distansarbete men med den nya modellen blir det enklare att kontrollera säger Magnus Lundström, HR-direktör på Försäkringskassan.

Möjlighet att göra undantag

Magnus Lundström är också noga med att påpeka att det finns möjlighet till undantag från de nya reglerna.

Totalt i landet har Försäkringskassan knappt 14 000 anställda och inom it-sektionen är det ungefär 1 300, varav 800 i Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

distansarbete

Mer i ämnet