”Det kan uppfattas som ett konstlat upplägg där avsikten endast är att åstadkomma gynsamma skattekonsekvenser”, skriver juristerna. Det är advokater och en försäkringsjurist på Fylgia som tittat på kommunens upplägg. Och de är mycket kritiska på flera punkter.
Förklätt sakförsäkringsbolag
I ett PM från augusti skriver de att de ser ”konstruktionen som ett kapitalförvaltande bolag som på grund av skattemässiga hänsynstaganden förklätts i ett sakförsäkringsbolag”
Därmed kan reglerna om obeskattade skadereserver användas. Juristerna menar också att försäkringsupplägget är oklart och oförutsägbart. Både vad gäller premier och utbetalningar.
”Konstlat upplägg”
Och med så oklara försäkringsvillkor kan det framstå som ett ”Konstlat upplägg, där avsikten endast är att nå gynnsamma skattekonsekvenser”. De skriver vidare att Skatteverket skulle kunna ha synpunkter vid en prövning.
– Jag tycker aldrig att en kommun eller landsting eller offentlig aktör ska ligga på gränsen för vad som kan anses etiskt, moraliskt. Vi måste alltid ligga på rätt sida, säger kommunalrådet Jörgen Berglund (M) som fick ta del av juristernas PM på onsdagen. Det skickades ut först efter att Mittnytt begärt handlingen.
Då till alla i kommunstyrelsen.
– Vi tar ju själva in skatt från medborgare då måste vi också göra det och veta att vi gör rätt och betalar den skatt vi ska
Oklara ägarvillkor
Juristerna anser att kommunen inte skulle ha gått in i detta. Och ser också att det finns frågetecken kring att Sundsvalls kommun skjutit till mer pengar än vad den andra ägaren, Gävle kommun gjort. Oklart vad det kan leda till.
Vd-lön ifrågasätts
Dessutom ifrågasätter juristerna att vdn Björn Ryd är vd i tre kommunala försäkringsbolag och uppbär ”betydande ersättningar för sitt arbete”. Det rör sig om drygt två miljoner per år.
Bolagets syn
I en skrivelse till Sundsvalls kommun, daterad den 24 oktober skriver styrelsen:
”Bolaget har inte som ändamål att skapa beskattningsbara vinster i verksamheten utan att försäkra kommunernas skaderisker. I försäkringslagstiftningen finns möjlighet för försäkringsbolag att reservsätta medel över tiden för framtida skador. Att inte följa dessa reservsätt-ningsprinciper vore oansvarigt och icke affärsmässigt, då det innebär en förtida dränering av Bolagets kapital.
Regelverket för Bolaget är samma regelverk som alla försäkringsaktiebolag ska följa vad gäller avsättningar. Dessa avsättningar kan därmed inte ses som skatteplanering och än mindre som någon form av undanhållande av skatt. Avsättningen är följaktligen också avdragsgill vid bolagets inkomstdeklaration.”