Eleverna på skidskyttegymnasiet i Sollefteå förbereder sig för ett träningspass. Vallningsjärnen värms upp och vallan smälts ned på skidornas belag. Ett tiotal elever befinner sig i lokalen och alla jobbar med sina skidor.
Alla typer av skidor
Så här ser det ut på de flesta skidgymnasium och inför många skidtävlingar, vare sig det gäller längdåkning, skidskytte, alpint eller någon annan gren där glidet är viktigt. Många som vallar i samma lokal där luften ofta är tjock av ångorna från vallajärnen medan skyddsutrustning som gasmasker lyser med sin frånvaro.
– Jag borde säkert ha skyddsmask, det blir mycket avgaser när man står här. Ibland är vi tio-tolv personer och alla står och vallar, säger Emanuel Westberg, som är en av eleverna.
Förbjudet i Norge
Så kallade fluorvallor innehåller ämnet PFOA som inte får säljas inom EU från 2020 på grund av hälsoriskerna. Norge har infört ett förbud mot vallor som innehåller PFOA för ungdomsåkare men i Sverige är det fritt fram så länge vallorna går att köpa.
På skidgymnasiet i Sollefteå vet eleverna att vallningen kan påverka hälsan men de tänker inte så mycket på riskerna.
– Jag har masker men nu när man bara ska valla ett par skidor för att åka och träna så tar man sig inte den tiden, säger Emanuel Westberg.
– Jag har inte så stor koll men jag vet att det är farligt för hälsan, säger Johanna Nordqvist, som också är elev på skidgymnasiet.
Oroliga för sämre prestationer
Det eleverna framförallt tänker på är risken att syreupptagningsförmågan ska påverkas och göra att de presterar sämre på tävlingar.
– Det är både det men man får också tänka på att man ska leva ett långt liv efteråt och det är svårt att veta vad det blir för konsekvenser, säger Kalle Tuuri.
Ingen bra miljö
Vallningsrummet i Sollefteå är utrustat med ett fläktsystem för att få bort de farliga gaserna men många gånger saknas ventilation och även om det finns fläktar så används de inte alltid.
– Vi försöker säga till eleverna att det kan bli en negativ effekt om man drar in de här gaserna i lungorna, så det är ingen bra miljö, säger Kari Korpela, tränare på skidskyttegymnasiet i Sollefteå.
Det är de mest extrema fluorvallorna som är farligast samtidigt som de ger det bästa glidet och är det en viktig tävling då använder man den bästa vallan.
– Ja det är självklart, jag tror att det är svårt att få folk att sluta använda den, konstaterar Kalle Tuuri.