Skidspår förstörda av stormen

Uppdaterad
Publicerad

Många skid- och friluftsspår blev förstörda av stormen Ivar. Och det finns en risk att några av spåren på Södra berget inte kommer att kunna användas under hela vinter.

– De spåren som vi hade ute i skogen ”sjuan” och ”tian”, dom är borta. Det vore bonus om vi får till det men grundtipset är nog att det inte blir någon ”sjua” och ”tia” i vinter, säger Anders Norberg chef på friluftsenheten i Sundsvall.

Stormen Ivar slog hårt mot kommunens friluftsanläggningar. Träd och rotvältor förstörde spåren och elljusen slogs sönder. De långa motionsslingor är ännu oframkomliga men elljusspåren har blivit uppröjda.

Stormen Ivar

– Det som vi har kvar framöver det är att fixa elljuset. All armatur och elstolpar som har blåst ner, säger Anders Norberg.

Kan söka pengar

Det är inte bara kommunens spår som förstördes av stormen. Många skidspår ägs av små skidklubbar och för dem kan det vara en stor utgift att röja bort nedfallen skog och reparera belysningen. Men det finns positiva nyheter, Kultur och fritidsnämnden i Sundsvall har avsatt pengar som klubbar kan söka för att åtgärda problemen.

– Just för att få elektriker som fixar dom trasiga armaturerna och ledningarna, och maskiner som kan ta ner alla dom här träden, säger Anders Norberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Ivar

Mer i ämnet